Снимка: freepik.com

 

Ядрото на обществото е семейството. Ако семейството се изгради по правилния начин и съществува нормално, то в обществото ще царят благополучие, мир и спокойствие. За голямо съжаление, съвременното общество трудно може да се определи с тези качества. Основната причина за това е деградирането на семейните ценности и на семейството въобще.

 

Днес много млади хора, независимо че са образовани, енергични и инициативни, не намират у себе си смелостта и отговорността да създадат семейства. А липсата на семейства, и особено на здрави семейства, води до усамотяване, изгубване на ценности, прегрешения, престъпване на етични и законови правила, унищожаване на поколения занапред. Затова обществото с всички негови компоненти трябва да положи усилия за изграждане на здрави и продуктивни семейства, които да продължат човешкото поколение и да го възпитават в духа на общоприетите ценности, в основата на които стои религията.

 

В тази връзка религиозните хора и институции, които са призвани да благословят, подкрепят и укрепват семействата, имат важна роля за изграждането на общество от здрави семейства. Те могат да допринесат за създаването на семейства от младите хора, като ги насърчават и премахват опасенията им. Впрочем това не важи само за младите, защото днес сме свидетели и на самотни възрастни хора, които не могат да намерят съответните партньори, с които да споделят радостта и мъката си в напредналите си години. Именно тук е ролята на хората, които осъзнават своята отговорност, възложена им от Аллах, да инициират и поощрят различни дейности, съобразени с ислямските изисквания, които ще допринесат за създаването на повече мюсюлмански семейства, отговарящи на изискванията на шериата и духа на ислямската религия, която е последното божествено послание за човечеството. От този аспект е важно семействата да бъдат изградени на базата на ценности като целомъдрие, бракосъчетание, обич и уважение, проповядвани от исляма. Това ще гарантира съхраняването на семейството като основа на обществото.

 

Особено важно е това в нашето време, когато чрез законите, които по принцип са за съхраняване на неотменимите основни човешки ценности, издигани от исляма на пиедестал, се опитват да размият – чрез замъглени дефиниции – тези основни ценности. С опитите за вкарване на социално или друго разбиране за пола се полага динамит в основите на семейството и ценностите, на които то трябва да възпитава. Не трябва да забравяме, че разрушим ли семейството, рухва обществото, под което издъхваме всички ние.

 

Ведат С. Ахмед

Председател

на Висшия мюсюлмански съвет

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.