За Ахмед Зулкарнейн от Индонезия или как се снима професионално без ръце и крака 

 

 

 

Преди дни в Истанбул беше открито тазгодишното издание на   международния фотофестивал, известен като Zeytinburnu International Photography festival (Z FotoFest). Tой се провежда от 11 януари до 19 февруари 2018 година в турския град, а в рамките му може да бъдат разгледани фотографиите на 56 автори от общо 17 страни по света. Освен изложбената част фестивалът обединява още различни тематични филмови прожекции и дискусии, фотографски работилници и още  дейности от сферата на фотографското изкуство.  

 

Един от участниците в Z FotoFest тази година е мюсюлманинът от Индонезия Ахмед Зулкарнейн. 25-годишният младеж на изложбата в Турция за пореден път доказва, че нищо не е в състояние да попречи на човек като него да следва мечтите си. Той показва на целия свят, че за да правиш професионални фотографии не ти трябват ръце и крака. Трябва ти голямо сърце, което да е широко отворено към онова, с което се занимаваш. И очевидно неговото е точно такова!

 

Фотография на Ахмед Зулкарнейн

 Ахмед е роден без ръце и крака в средностатистическо индонезийско семейство, което  има общо три деца. Баща му се занимавам с ремонт на колела, а майка му е уличен продавач.

„Започнах да се занимавам с фотография в началото само като хоби. След това хората постепенно започнаха да се възползват от фотографските ми услуги. Никой дори не подозираше, че ще стигна дотук.“ – разказва за фотографското си начинание младият индонезиец в късометражен филм, който Ал-Джазира снима за него през есента на 2017 година.

Всъщност влечението на Ахмед Зулкарнейн, който вече е известен с творческия си псевдоним Джоел, започва преди няколко години. Тогава той работи в интернет кафе, което предлага и фотоуслуги. Момчето решава да си купи на изплащане фотоапарат, с който постепенно започва да усвоява тънкостите на фотографията.

Оттогава вдъхновяващият фотограф в продължение на пет години  пътешествал из цяла Индонезия, като заснемал пейзажи. Изкачил дори планина на височина близо 3 000 метра, за да снима на върха.

 

Ахмед сам си е проектирал малка карт кола с моторен двигател, която с помощта на семейството и приятелите си създава. С нея се придвижва сам навсякъде, а това му дава изключителна свобода. 

 

 

 

Хората често му задават въпроса как физически успява да снима, при условие че няма ръце и крака. В тези случаи младият мъж и професионален фотограф с усмивка отговаря, че може не само да снима, но и да прави други по-сложни неща, като да смени обектива на фотоапарата си, например:

 „Имам си собствен начин да правя нещата.“ – споделя фотографът. Джоел използва устата си, за да включи и изключи фотоапарата. За да фокусира камерата, да избере ISO или за да зумира, той допира фотоапарата към лицето си. Спусъка за снимане натиска с кожата на горната част от ръката.

 

         „Не искам хората да гледат фотографиите ми и да се сещат за това какъв съм. Искам единствено да виждат креативността ми“. – заявява още талантливият младеж във филма на Ал-Джазира.

 

 

 

В момента Ахмед прави сватбени фотосесии, което му помага да бъде независим. През свободното си време снима фотографии на различни теми. Освен че снима, Джоел има и фотографска школа, в която организира курсове по фотография. Но и това не е всичко. 25-годишният мюсюлманин от Индонезия в момента следва Право в университета. И е изключително добър на пианото.

 

 

Но на фона на всичко вече изброено със сигурност ще се съгласите, че талантливият професионален фотограф - мюсюлманинът от Индонезия Ахмед Зулкарнейн, е най-добър в житейските уроци, които ни оставя след себе си…

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.