Библиотека с изхвърлени на сметището книги беше открита в Анкара

 

 

 

Работници в службата по чистота в Анкара откриха библиотека, книгите в която са били събирани от боклука. Те няколко месеца старателно събирали книги, които хората считали за ненужни и изхвърляли на сметището. След продължилото с месеци събиране и дезинфекцията на книгите от специалисти, нетипичният книжен кът в турската столица е открит през септември 2017 година.

Днес мястото разполага с повече от 6000 заглавия, сред които може да се намерят всякакви жанрове – от поезия до научна фантастика. Библиотеката има и обособена секция с детска литература. От богатия избор на четива в нетрадиционната библиотека се възползват и местните училища, дори  затвора.

„От една страна тези книги просто са оставяни на боклука, от друга - за някого те може да се окажат полезни. Ние започнахме да обсъждаме идеята за създаване на библиотека. Намерихме много поддържници и така нашият проект беше реализиран.” – разказва ръководителят на анкарския район Чанкая Алпер Ташделен.

 

Необикновената библиотека се помещава в свободната сграда на бивша фабрика за тухли. Мястото се оказало изключително подходящо за целта заради дългите си коридори и обширните пространства в сградата, в която се помещава и управлението на санитарните служби на района. Помещението е преустроено така, че в него да има зона за отдих на читателите, а и място за любителите на шаха.

За управление на библиотечня фонд администрацията на Анкара е назначила щатен библиотекар.

Източник: Islam.ru

 

Снимки: CNN

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.