Президентски избори 2018 в Русия: Мюсюлманката Айна Гамзатова е сред кандидатите за президент

 

По-малко от три месеци преди очакваните избори за президент в Руската федерация на 18 март 2018 година, инициативна група избиратели издигна кандидатурата на мюсюлманката Айна Гамзатова. Стотици нейни поддръжници се събраха в събота, предпоследния ден на декември в Махачкала, столица на Дагестан, за да отпразнуват издигането на Гамзатова като независим кандидат за участие в президентските избори през март.

46-годишната Гамзатова е съпруга на мюфтията на Дагестан Ахмад Абдулаев. Тя е журналист, писател, религиозен и обществен деец. Основава и дълго време оглавява най-голeмия ислямски медиен холдинг в Русия, който обединява радио, телевизия и печатни масмедии. Гамзатова е била главен редактор на редица ислямски издания – вестниците „Ас-Салям“, „Ислямски вестник“, на списание „Ислямът“. Главен редактор е на големия ислямски информационен портал Islam.ru. От 2002 до 2005 година е ректор на женския филиал на Севернокавказски ислямски университет. Занимава се активно с благотворителност. Книгите, които пише, най-често са на ислямска тематика. Член е на Съюз на журналистите в Русия.

 

 

Според прогнози няма почти никакъв шанс Гамзатова да спечели на президентските избори, дори ако всички избиратели от 20-милионната мюсюлманска общност в 140-милионна Русия гласуват за нея. Сигурно е обаче, че тя ще получи много гласове на избиратели в Дагестан и в Северен Кавказ.

 

 

 

Кандидатурата за президент на мюфтийската съпруга от Дагестан се превърна в гореща тема в региона през последните дни. Коментарите са много и най-различни.

„Дори да изгуби, хората ще знаят, че жената в хиджаб не е само майка или жена, но че тя е също образована, мъдра и уважавана жена.“ – коментира в Instagram бившиятолимпийски шампион по бокс Гайдарбек Гайдарбеков, цитиран от Al Jazeera.

Според експерти кандидатурата за президент на Айна Гамзатова разнообразява иначе предимно мъжката кандидатска редица.

„Колкото по-разнообразни са кандидатите, особено жените, толкова по-добре, а и тя е мюсюлманка. Защо не?!“, коментира пред Al Jazeera Екатерина Сокирианская, експерт от Северен Кавказ и директор на Център за анализи и превенция на конфликтите.

Към момента официалните кандидат-президенти в Русия са повече от 20. Политическите партии ще имат право да излъчват кандидатите си до 12 януари, а крайният срок за издигане кандидатурите на независими кандидати от инициативни групи, както се случи с Айна Гамзатова, е 7 януари 2018 година.

 

 

         Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.