Отбор на мюсюлманки от Афганистан спечели големия европейски конкурс Robotex в Естония

 

Отборът от девойки от Афганистан спечели първо място на най-големия в Европа фестивал за роботехника Robotex, който се проведе в края на ноември 2017 година в Талин, Естония. Преди това състезателките от Афганистан бяха сребърни лауреати на подобен конкурс във Вашингтон.

Девойките в отбора са на възраст от 14 до 17 години. Те за първи път  привлякоха вниманието на световната общественост миналото лято, когато първоначално им бяха отказани американски визи.

На състезанието в Талин участие взеха три момичета от 12-членния им отбор. Тяхната задача била да демонстрират робот-прототип, способен да реши реална задача, който би предизвикал интерес у потребителите. Победата им донесъл робот на слънчеви батерии, помагащ на фермерите.

Ръководителката на „Гражданския цифров фонд” (Digital Citizen Fund), организация за разширяване възможностите на жените в Афганистан, Ройя Махбуб, която беше преводач на сънародничките си в конкурса в САЩ, се радва на тяхната победа в Талин.

„Аз се гордея с този отбор. Това е ново поколение афгански жени, които са получили техническо образование и представят своята страна в света.” – каза Махбуб.

Източник: Islam.ru

Снимка: Jim Lo Scalzo

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.