Ученици от семинара в село Устина направиха посещение на Районно мюфтийство – Пловдив

 

След края на семинара за преподавателки в целогодишните коран-курсове в страната, който се проведе в Устина от 21 до 24 декември 2017 година, в базата на школата за имами започна семинар за момчета. Той се проведе между 25 и 28 декември. Участниците в него бяха ученици в начален и основен курс на обучение – от IVдо VII клас, от населените места на територията на Районно мюфтийство – Благоевград и Районно мюфтийство – Пловдив. Ръководител на мероприятието беше настоящият директор на школата Селим Мехмед.

На децата бяха изнасяни лекции, които като тематика бяха свързани с Фъкх, Акида, Сиир и Коран. Лектори бяха Екрем Ходжев и Салих Онбаши. Освен религиозната тематика семинарът обхващаше още и часове по Информационни технологии, водени от Феим Мусанков – студент в специалност „Компютърни системи и технологии“.

Участниците в семинара бяха посетени от експерта в Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство Ресим Шаматарев. Освен с приветствия и поздравления той зарадва учениците и с подаръци от името на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

В рамките на неколкодневния си престой на семинара момчетата  заедно със свои отговорници и преподаватели бяха и на екскурзия до  Пловдив. Те гостуваха на Районно мюфтийство – Пловдив, където екипът на мюфтийството ги поздрави за участието им в религиозния семинар, запозна ги с функцията и структурата на пловдивското мюфтийство. Децата разгледаха централната пловдивска джамия „Джумаята“ и бяха запознати от домакините с историята и значението на този мюсюлмански храм в града под тепетата.

Семинарът завърши на 28 декември 2017 година, а участниците в него от пловдивско и благоевградско си тръгнаха от Устина с натрупани нови знания за исляма, с доразвити компютърни умения, с нови приятелства и с много положителни спомени от състоялия се семинар.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.