ВИСШИЯТ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТ ОБЯВИ 2018 Г.

ЗА „ГОДИНА НА МЛАДОТО СЕМЕЙСТВО“

 

Последното заседание на Висшия мюсюлмански съвет за 2017 г. се проведе на 25 декември в гр. Шумен, който е исторически религиозен и културно-образователен център на мюсюлманите в България. В това заседание, което се провежда традиционно в последните дни на годината, членовете на централния колективен орган на Мюсюлманско изповедание обсъдиха актуални и важни въпроси, касаещи духовното, финансовото и административното развитие на институцията.

 

 

Заедно с това Висшият мюсюлмански съвет одобри представения проект за обявяване на 2018 г. за „Година на младото семейство“. С това се цели да се постави акцент на семейството и по-специално на създаването на млади семейства, тъй като в последно време се наблюдава тенденция за избягване от отговорността да се създават семейства. Това от своя страна поражда социални и демографски проблеми, които вредят на цялото общество.

 

 

Във връзка с обявяването на новата инициатива председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед каза: “В тази връзка религиозните институции, които са призвани да благославят, подкрепят и укрепват семействата, имат важна роля за изграждането на общество от здрави семейства. В това число и Мюсюлманско изповедание с широката си палитра от възможности може да допринесе за създаването на семейства от млади хора, а и не само от младите, защото днес сме свидетели и на самотни хора в напреднала възраст, които не могат да намерят съответните хора, с които да споделят радостта и мъката си в напредналите усамотени години.“ Той добави още, че „създаването на млади семейства е голяма инвестиция в бъдещето. Те със своята енергия и активност, но и с отговорното им поведение, ще допринесат за развитието на мюсюлманската общност, българското общество и въобще за запазването и развитието на човешкия род, човечеството.“

 

За реализиране и координиране на дейностите свързани с обявената „Година на младото семейство“ Съветът избра петчленна комисия, която ще приеме план за работата си по средата на следващия месец и ще се отчита периодично.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.