В Шумен се проведе обучителен семинар за служителите на Мюсюлманско изповедание

 

 

На 24-25 декември 2017г. в гр. Шумен се проведе петият национален обучителен семинар за служителите на Мюсюлманско изповедание. 

Програмата започна с приветствията на домакина на събитието районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов, председателят на ВМС Ведат С. Ахмед и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. 

 

"Тези събирания имат за цел преди всичко да видим къде сме и освен това за да се сплотим още повече. Защото хората се сплотяват, когато са заедно. Тук сме, за да видим какво сме постигнали и да начертаем нови параметри." каза главният мюфтия.

След което той чете лекцията си на тема "Мюсюлманско изповедание в Република България и съвременните предизвикателства пред нея". 

Според д- р Хаджи институцията Главно мюфтийство има задължения към цялото българско общество. А като една от най-важните задачи пред Изповеданието винаги е била това "да преведе постулатите на религията на разбираем за обществото език." 

 

Главният секретар Джелял Фаик говори по темата "Институционален протокол", а председателят на ВМС Ведат Ахмед представи лекция на тема "Трудности и възможности пред религиозното развитие на мюсюлманската общност в България". 

Според него движещият елемент в развитието на мюсюлманската общност в България е образованието. Като трудност обаче посочва все още нерешения  въпрос за гражданското общество като цяло и недостатъчното доверие между членовете на обществото и мюсюлманската общност в него. 

А освен това, посочва Ведат Ахмед, социалната нестабилност в страната също оказва влияние върху състоянието на общността.

 

         След лекциите беше прегледан и приет план графикът за 2018г. 

 

На 25 декември отделите към Мюсюлманско изповедание и районните мюфтийства представиха докладите си за дейностите за 2017г. и обсъдиха бъдещи проекти за 2018 година. 

 

 Юзлем Тефикова

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.