Ислямското финансиране става все по-атрактивно извън мюсюлманския свят

 

Ислямското финансиране традиционно е най-разпространено в страни с предимно мюсюлманско население в Близкия изток и Югоизточна Азия. Напоследък и останалата част от света насочва вниманието си към него, съобщава информационният канал за бизнес и финанси CNBC.

По данни на консултантската компания Dealogic, цитирани от финансовия сайт CNBC, през 2017 година се очаква стойността на  ислямските държавни облигации, известни още с понятието „сукук“, емитирани извън Близкия изток и Югоизточна Азия от немюсюлмански държави, да достигне тригодишен връх. Данните сочат, че за периода от януари до ноември 2017 година стойността им е достигнала 2.25 млрд. долара, докато през изминалата 2016 година обемът им е бил 2 млрд. долара, а през 2015 година – 1 млрд. долара, пише електронното издание.

Характерното за ислямското финансиране е, че функционира в съответствие с предписанията на Шериата (ислямското право). То се  основава на принципите на споделяне на риска и печалбата. Нормите в ислямското финансиране забраняват лихвите по заеми и не позволяват финансирането на дейности, свързани с „харам“, забранени неща, каквито са порнография, хазарт, алкохол, свинско месо и т.н.

Според експерти в бранша световната финансова криза стимулира правителствата и компаниите да разнообразят възможностите си за финансиране. Ислямското финансиране се възприема като по-стабилна алтернатива на конвенционалната банкова система и следователно привлича инвеститори, които все още са преследвани от кризата на глобалните пазари на облигации и акции, когато балонът на жилищния сектор в САЩ се спука, пише още CNBC.

Освен това класата на активите също привлича вниманието на инвеститорите, като използват по-етичен подход за управление на парите си.

„Устойчивото и отговорно инвестиране също може да бъде движеща сила за растежа на ислямските финанси, дължаща се на общите ценности и споделени принципи", споделя пред CNBC Руслена Рамли от малайзийската агенция за кредитен рейтинг RAM.

 

По статията работи Л. Чаушева

Снимка: Graeme Robertson/ Cnbc.com

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.