38 мюсюлмани успешно завършиха обучението си за имами 

 

         На 18 декември (понеделник) 2017 година се проведе официална церемония по дипломирането на тазгодишните випускници от школите за имами в Шумен и в пловдивското село Устина. Завършилите имами от Випуск 2017 са от различни краища на България и наброяват общо 38 човека. Всички те се събраха на тържество за дипломирането си в емблематичната за Хасково „Чарши джамия“.

         Официални гости на тържеството в Хасково бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, заместник-главният мюфтия на България Ахмед Хасанов, аташето по социалните въпроси към Посолството на Република Турция в България Улви Ата, аташето по религиозните въпроси към Консулството на Република Турция в Пловдив Метин Акбаш, районния мюфтия на турския град Одрин, както и много от районните мюфтии в България.

         В рамките на тържеството беше четен мевлид, а официалните гости поднесоха своите приветствия към присъстващите. В обръщенията си към дипломиращите се имами те изразиха своите най-искрени пожелания за успешната им реализация. На имамите бяха официално връчени и дипломите за успешно преминатия им курс на обучение.

         Специализирани школи за подготовка на имами най-често се организират на няколко места в страната. Курсът на обучение е 9-месечен и протича по утвърдена програма, одобрена от Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България и включваща задълбочено изучаване на различни ислямски дисциплини. Завършилите школите за имами имат възможност да се реализират като имами или като служители в системата на Мюсюлманското изповедание в България.

         В момента тече кампанията по набиране на кандидат-имами за новия курс на обучение в Устина – за 2018 година. Крайният срок за кандидатстване е 31.12.2017 година.

Повече информация може да прочетете ТУК.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.