Евразийския съвет по фетва заседава в Истанбул

 

Евразийският съвет по фетва, който беше учреден преди около шест месеца, проведе второто си заседание на 16-17 декември в гр. Истанбул. В дейността на съвета участват представители на религиозните институции от около 20 балкански държави и бивши съветски републики. В съвета мюсюлманската общност в България се представлява от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед, който също участва във форума.

 

 

На откриването на  втората работна среща на съвета по фетва г-н Ахмед направи кратко приветствено изказване от името на всички членове на Евразийския съвет по фетва, участващи от страните извън Турция. Той подчерта значението и ролята на съвета за мюсюлманите в Евразийския регион и за изграждането на единство между мюсюлманите въобще. Също така наблегна на необходимостта от по-прецизно издаване на фетви и острата нужда от колективни фетви, което да допринесе за предотвратяване на хаоса от фетви и злоупотребата с тях, на което сме свидетели през последно време.

 

В приветственото си слово генералният секретар на Евразийския съвет по фетва проф. Ахмед Яман представи целите на съвета и изрази желанието си за по-конструктивна и сплотяваща роля на съвета. А председателят на Диянета на Турция проф. Али Ербаш подчерта ролята на правилното изучаване на ислямските науки и отговорността на ислямските учени за мирното съществуване, както и отбеляза, че ислямските учени трябва да представят религиозните постулати обективно, а не съобразно законите, тъй като понякога между тях може да има сериозни разминавания. За да стане по-ясно даде пример с алкохола, лихвата и хазартните игри, които според исляма са категорично забранени, но според определени закони те са позволени.

 

След откриването форумът се осъществи в рамките на пет панела, в които се разгледаха детайлно два основни въпроса. Първият бе обсъждане на историческия опит и начините на издаване на фетва в евразийските страни, където всички участници представиха дейността в своите страни. А вторият дискутиран основен въпрос бе даване на отговор на въпроси, които се отнасят до съвременни медицински проблеми. Въпросите за дискутиране и проектите на фетвите, които бяха  предварително изпратени, се дискутираха в рамките на три панела, в резултат на което се приеха 12 фетви. Те дават отговор на въпроси свързани с отношението към зародиша в майчината утроба, инвитро оплождането, даряването или продажбата на сперма и ембриони, генетичните изследвания и др. актуални медицински проблеми.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.