Призивът на Мевляна събра представители от Балканите в Истанбул и Гелиболу

Отбелязването на годишнината на смъртта на Мевляна Джеляледдин Руми е традиционно мероприятие. Тази година се отбелязва 741 годишнината от смъртта, която според него е  „първата брачна нощ“ (Шеб-и арус), срещата с Любимия.
По този повод в Истанбул и гр. Гелиболу, обл. Чанаккале се организираха религиозно-културни мероприятия.

В програмата за честване на Шеб-и арус в Истанбул участваха около 12 000 души, които с възторг изслушаха музикалните произведения на видни изпълнители и се полюбиха на суфитския ритуал сема. Тържеството бе уважено и от президента на Република Турция Реджеб Таййип Ердоган, който изнесе слово пред голямата публика. В изказването си президентът подчерта ролята на Мевляна за изграждането на мюсюлманската цивилизация, на призива му за обич и толерантност, отправен пред 8 века и мостовете, които е изградил в обществото.
Сред гостите на тържеството бяха лидерът на кримските татари Мустафа Джемил Къръмоглу,  мюфтии, министри, зам.-министри, депутати и кметове от балканските държави, сред които и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед.
 В рамките на отбелязването Шеб-и арус гостите от Балканите участваха и в тържествата в гр. Гелиболу. Мероприятието се осъществи в най-големия в света ритуален дом (мевлевихане) на последователите на Мевляна. В четиристотин годишната културно-историческа и религиозна сграда се представи „танцът на дервишите” сема от страна на последователите на Мевляна. За разлика от останалите представления тук се отличаваха мевлевиите с цветни одежди и най-малкият мевлеви в света, който е само на 8 години.
Специален гост на тържеството бе вицепремиерът на Република Турция проф. Нуман Куртулмуш. В своето изказване той също подчерта ролята на Мевляна и неговите хуманни идеи за правилното разбиране на човека, доброто и мирното съжителство.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.