В Седмицата на сираците 2017 се проведе среща със сираците от пазарджишко

 

В рамките на Седмицата на сираците, 2017 година екипът на Отдел „Социален“ на Главно мюфтийство посети Велинград, където на 3 декември (неделя) в централната джамия на града се проведе среща с подпомаганите от Мюсюлманско изповедание сирачета от региона. Инициативата и организацията на срещата бяха на Районно мюфтийство – Пазарджик.

В нея участие взеха всички сирачета, които са в листата с подпомаганите от Изповеданието, като бяха придружавани от майките или настойниците си. Те се срещнаха със заместник-главния мюфтия на България Бирали Мюмюн, районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих, експертът към Отдел „Иршад“ на пазарджишкото мюфтийство Мустафа Туна, експертът към Отдел „Социален“ Бахри Изет и Нейзи Карачобанов, служител в Отдел „Медии и култура“.

В рамките на приветствието си към децата без родители домакинът Абдуллах Салих припомни хадиса, в който Пратеника (с.а.с.) казва, че Дженнетът е под краката на майките. И апелира към сираците да са покорни на своите майки, да не им противоречат и т.н. Гостът от София, заместник-главният мюфтия Бирали Бирали припомни, че Аллах (с.т.) изпитва сираците и майките им, но това същевременно е изпитание и за цялото ни общество. Затова той призова да сме съпричастни към изпитанието на семействата, които Аллах е лишил от присъствието на един или двама родители.

На състоялата се среща беше направено и отчетно обобщение във връзка с разходите на фонд „Сираци“  за 2017 година. Експертът Бахри Изет подчерта, че средствата, които се събират в рамките на Седмицата на сираците, се изразходват само и единствено за нуждите на подпомаганите от Мюсюлманско изповедание сираци. И напомни, че средствата, които се наберат от кампанията през 2017 година ще бъдат изразходвани през предстоящата 2018 година, а в зависимост от това дали събраната сума ще позволи, би могло бройката на подпомаганите сираци да бъде увеличена.

На раздяла всички деца бяха зарадвани от организаторите и гостите от София с подаръчни пакети, които включваха дрешки, чанти за пикник, хранителни продукти и лакомства, осигурени с любезното съдействие на спонсори от страната.

 

 

За всички присъстващи на срещата организаторите от Районно мюфтийство – Пазарджик бяха осигурили и обяд.

Екипът на отдел „Социален“ изказва искрената си благодарност към всички, които са спомогнали за осъществяването на тази среща.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.