Нов проект: Турски студенти помагат на възрастни мюсюлмани да поддържат добра форма

 

„Пет пъти молитва, един път упражнения“ е най-новият проект на трима студенти от Училището за физическо възпитание и спорт към турския университет „Думплупънар“ в град Кютахия. Mладежите Оузхан Булушлу, Юнус Улуджан и Реджеб Карадемир развили проекта си в рамките на дисциплината „Активности в полза на обществото“ в университета, където следват, пише турското издание Daily Sabah. Така идеята им надскочила учебната си цел и те започнали да посещават местните джамии, където веднъж на ден правят сесия от гимнастически упражнения с възрастните мюсюлмани.

До думите на Булушлу целта им е да насърчат възрастните мъже в джамията да се стараят повече, за да поддържат добрата си физическа форма. Те започнали с практиката през октомври, 2017 година с четири джамии в региона, като се надяват идеята постепенно да обхване много повече мюсюлмански храмове в Турция.

Младежите споделят, че срещат подкрепа в идеята си от страна на Дирекцията по религиозните въпроси на Турция, както и от турското главно мюфтийство. От факултета на учебното заведение, в който следват, също са получили положителна обратна връзка за проекта си. Надяват се, че всичко това ще допринесе за насърчаването на възрастните хора да правят повече физически упражнения и по този начин чрез проекта да дадат своя принос за нацията и за страната си.

Оузхан Булушлу, Юнус Улуджан и Реджеб Карадемир срещат подкрепа в начинанието си и от имамите в джамиите. Един от тях е Осман Арслан, пише Sabah Daily.

„Проектът на тримата младежи е просто чудесен! Привлича вниманието на хората, които посещават джамията. Ние винаги ще подкрепяме такъв тип активности, инициирани от млади хора, и им благодарим за приноса!“ – споделя имамът за турското издание.

Байрам Четинер пък е един от възрастните мюсюлмани, които се включват в гимнастиката: „Упражненията винаги са били хубаво нещо. И са много важни, особено за възрастни хора като нас. С възрастта човек започва много да се предава, но това не трябва да е така с физическите упражнения. Ще дам най-доброто от себе си и ще съм активен, докато съм достатъчно здрав, за да се движа.“ – казва възрастният мюсюлманин.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Anadolu Agency

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.