Имами и председатели на мюсюлмански настоятелства от айтоско се събраха на редовно месечно заседание

 

На 22 ноември (сряда) 2017 година Районно мюфтийство – Айтос проведе редовното си месечно заседание с имамите и председателите на мюсюлманските настоятелства от региона. То се проведе в джамията  в град Айтос.

Срещата по традиция беше открита с четене на откъс от Свещения Коран от имама на село Речица Ахмед Юсеин. След това районният мюфтия на Айтос Селятин Мухарем като домакин приветства всички присъстващи и ги запозна с древния ред на заседанието. Той включваше теми и въпроси, сред които бяха провеждането на тазгодишната кампания в помощ на сираците – Седмица на сираците, обявена от Главно мюфтийство, абонаментната кампания за списание „Мюсюлмани“ за 2018 година, честването на рождението на Пратеника (с.а.с.) – Мевлид кандили и други.

Отговорникът на Отдел „Иршад“ към Районно мюфтийство – Айтос Хюсеин Салим представи пред колегите си въпроса за подготовката за кампанията Седмица на сираците, която тази година ще се проведе в периода от 27 ноември до 3 декември. Имамите бяха запознати с плана в петъчния ден на 1 декември във всички джамии да се направят тематични хутбета. Всички те получиха комплекти информационни материали, посветени и популяризиращи социалната кампания.

В рамките на проведеното заседание районният мюфтия на Айтос Селятин Мухарем обсъди с председателите на мюсюлманските настоятелства в региона провеждането на общоотчетни събрания, а при нужда – и на изборни събрания на настоятелствата.

Повдигнат беше и въпросът за намирането на решение за проблема с джамиите в айтоско, в които няма имами. Сред предложенията беше да се търсят млади и мотивирани мюсюлмани, които имат желание да преминат обучение за имами към съществуващите за целта курсове в страната.

Заседанието завърши с благопожеланията на районния мюфтия на Айтос Селатин Мухарем за благодатно и успешно протичане на Седмица на сираците 2017.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.