Излезе изданието „500-те най-влиятелни мюсюлмани в света“ с класацията за 2018 година

 

Изданието „500-те най-влиятелни мюсюлмани в света" за 2018 година, известно още със съкратеното си име „TheMuslim 500”, е вече публикувано. Класацията се съставя от Центъра за стратегически изследвания на Кралство Йордания в Амман, съвместно с Центъра за мюсюлманско-християнски взаимоотношения в Джорджтаун, САЩ. Тя се прави ежегодно от 2009 година насам, а списъкът обикновено включва известни личности - политици, академици, бизнесмени, религиозни лидери или обикновени мюсюлмани, извършили велики дела.

 

Тазгодишното издание „The Muslim 500-2018“ включва отново 500 последователи на исляма. По думите на съставителите на почетния списък, хората, чиито имена присъстват в него, са личности с огромно влияние не само в мюсюлманския свят, но и извън неговите предели.

 

В последната класация на първо място е имамът на Университета „Ал-Азхар” в Кайро шейх Ахмад Мухаммад ал-Тайиб, на второ място е кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдел Азиз, на трето - кралят на Йордания Абдалла Али Хаменей.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също е в челната петица, като е поставен на пето място в списъка на най-влиятелните мюсюлмани в света.

 

Интересен факт е, че три поредни години – от 2009 до 2011 година включително, в списъка на най-влиятелните мюсюлмани в света присъстваше и името на главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи.

 

Изданието беше обосновало избора си на главния мюфтия на България Мустафа Хаджи като личност от най-влиятелните в света, предвид факта, че е лидер на мюсюлманска общност в страна, в която основно населението изповядва християнство.

 

         Може да разгледате кои са най-влиятелните в момента личности мюсюлмани в света, като си свалите безплатно изданието „TheMuslims 500-2018” ТУК.

 

 

 Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.