Ученик от курса за хафъзи в Мадан е сред победителите навторото Балканско състезание за хафъзи на Свещения Коран

 

В периода 3-5 ноември 2017 година в столицата на Босна и Херцеговина Сараево се състоя второто Балканско състезание за хафъзи на Свещения Коран.

Конкурсът се организира от Дирекцията по религиозните въпроси към Ислямска общност на Босна и Херцeговина и фондация „Hifz Časnog Kur'ana“, съвместно с катарската фондация „Хамид бин Халид Ал-Сани“. Той се провежда и под патронажа на босненския главен мюфтия Хусейн Кавазович.

 

Тази година участие в надпреварата по наизустяване на Свещения Коран, което се проведе в голямата зала на библиотеката „Гази Хусрев - Бег“, взеха общо 50 състезатели от Босна и Херцеговина и от страните Черна гора, България, Албания, Македония, Сърбия, Хърватия и Украйна.

Състезанието беше организирано в общо 6 категории – наизустяване на целия Коран, наизустяване на половината от Корана, наизустяване на 10 джуза, наизустяване на 5 джуза, наизустяване на джуз „Амме“ и категория за художествено четене на Свещения Коран.

Изключителна гордост за мюсюлманската общност в България следва да е фактът, че на балканското състезание имаше четирима участници от България, които се състезаваха в четири различни категории.

Хюсеин Камберов се състезава в категорията за художествено четене на Корана. Абдуллах Афузов – в категорията за 15 джуза (половината от Корана), а Али Свирьов премери знания по наизустяване на целия Коран.

Всички хафъзи от България се представиха достойно, а Елияса Иляз Емин, който се състезава в категорията за наизустяване на 5 джуза от Корана, се нареди сред победителите. Той се класира на 5-о място в своята категория. Победителят от България е от крумовградското село Бук, на 20 години и е настоящ възпитаник на курса за хафъзи в град Мадан.

Балканското състезание се провежда за втора поредна година и за разлика от миналогодишното му издание, тази година е допълнително  включена категорията за художествено четене на Корана. Новост е и това, че награди се присъждаха на първите петима първенци от всяка категория. Миналата година това се отнасяше само за първите трима финалисти при всяка от категориите.

Състезанието е с награден фонд от 60 000 босненски конвертируеми марки, като всички победители получиха и предметни, и парични награди.

На церемонията по награждаването на финалистите организаторите споделиха, че веднага ще продължат с подготовката на следващото, трето издание на състезанието по наизустяване на Свещения Коран.

 

 „Мога искрено да споделя, че от понеделник ще започнем подготовката за третия балкански конкурс. Това е нещо, което трябва да бъде изградено и развито в Босна и Херцеговина. Вие заслужавате да имате Институт по наизустяване на Корана тук, в Сараево. Имаме подкрепата и на главния мюфтия Хусейн Кавазович“. – с тези думи Нусрет Абдибегович, директор на Дирекцията по религиозните въпроси към Ислямска общност на Босна и Херцeговина, се обърна към участниците в състезанието.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.