Десетки мюсюлмани в Денвър се включиха като доброволци в социална инициатива в помощ на бездомни

 

Повече от 100 мюсюлмани в Денвър - столицата на американския щат Колорадо, се включиха в социална инициатива по приготвяне на хранителни пакети за бездомните хора в града, пише Denverpost.com.

От 8 сутринта до 16 часа следобед в съботния ден на 28 октомври 2017 година групата мюсюлмани доброволци успяла да приготви близо 2000 хранителни пакета. Това е инициатива на чикагската неправителствена организация PiousProjects, която тази година обединява общо 20 града в САЩ. Денвър е сред градовете, които тази година взимат участие за пръв път.

Надин Ибрахим е сред активистите от мюсюлманската общност.

„(Борбата с глада) е въпрос, който е особено важен за нас като представители на мюсюлманската американска общност.“ – споделя Ибрахим.

 

„В исляма се акцентира  именно върху това да нахраниш гладния. Предава се, че Пратеникът (с.а.с.) е казал: „Не е истински мюсюлманин онзи, който си ляга сит, докато съседът му е гладен.“

Активистката споделя, че за събитието разбрали от новините и от социалната мрежа.

Така от уста на уста, от дума на дума, идеята за участие се разпространила измежду мюсюлманската общност в Денвър. Събрали се десетки желаещи да се включат.  Сред доброволците имало 3-годишни, които с ентусиазъм лепили усмихнати личица върху хартиените пакети, както и възрастни хора на 70 и повече години.

„Когато научих за това, реших просто да се възползвам от възможността да помогна с нещо на хората, въпреки че имаше вероятност да съм на работа в съботния ден.“ – коментира д-р Азиз Насир, който е лекар във Форт Лъптън.

Насир, който е имигрирал в САЩ преди 40 година от Грузия, страна в кавказския региона на Евразия, посещава джамията „Месджид Ихляс“ в Нортглен в щата Колорадо.

Той споделя, че е огорчен от факта, че медиите представят екстремистите като мюсюлмани. А ислямът е тъкмо обратното на подобни радикални и екстремистки прояви. Ислямът е мир.

„Всъщност мюсюлманите са тези, които най-много страдат от Ислямска държава.“ – коментира Насир.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.