Лидерът на Мианмар Аун Сан Су Чи посети за пръв път размирните зони в щата Рахин

 

Неочаквано за всички лидерът на Мианмар Аун Сан Су Чи направи еднодневно посещение на размирните области в щата Рахин в четвъртък сутринта, 2 ноември 2017 година. Това е първата визита на нобеловата лауреатка от началото на вълната от безпрецедентни конфликти от август 2017 година.

По време на посещението си остро критикуваната от международната общност Аун Сан Су Чи е била придружавана от близо 20 човека. Тя пристигнала с представители на армията, полицията и държавни служители с два военни хеликоптера.

По информация от местни медии лидерът на Мианмар е успяла да се срещне с представители на малкото останали в Рахин мюсюлмани рохинги.

Активистът за правата на рохингите Крис Лева разказва, че колата на делегатите спряла на едно място, за да разговаря Аун Сан Су Чи с местните, предава The Guardian.

„Тя каза само три неща на местните хора – че трябва да живеят мирно, че правителството е там, за да им помагаи че не трябва да се карат помежду си.“, споделя активистката.

За изминалите два месеца, откакто в края на август 2017 година започна операцията на мианмарските власти по етническо прочистване на мюсюлманите рохинги в щата Рахин, повече от 600 000 представители на малцинствената група са напуснали страната и са потърсили убежище в Бангладеш.

        

 

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Nyunt Win/ ЕРА

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.