Мюсюлманите от Санджак поискаха автономия от Сърбия

 

Насрочване на референдум за формиране на териториална мюсюлманска автономия Санджак в югозападната част на страната, това поиска от Европейския съюз и от сръбските власти на 3 ноември 2017 година (петък) Сулейман Углянин, председател на Бошнячкия национален съвет.

Той поиска конкретни срокове за въвеждане на европейски сили за сигурност и европейски органи на правосъдие в Санджак, като обвини сръбската власт в дискриминация на бошнячкото население в региона, съобщи ТАСС.

Всичко това се случва след по-малко от 10 години, откакто беше обявена независимостта на Косово.

Санджак е област, която е разположена между Сърбия, Черна гора, Косово и Босна и е населена предимно с бошняци.  През 1991 година в областта е проведен референдум за обявяване статут на автономна територия. По онова време обаче такъв не е признат от Белград. По времето на Съюзна република Югославия, която съществува до 2003 година, в състава й влизат републиките Сърбия и Черна гора и двете автономни области Косово и Войводина.

Оглавяваният от Сулейман Углянин Бошнячки национален съвет е представителният орган на бошнячката малцинствена общност в Сърбия. Той е основан през май, 1991 година. Първоначално е наречен Бошнячки национален съвет на Санджак, но през 2003 година получава настоящото си название.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: MONDO, Lana Stošić

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.