Мюсюлманите от русенско отбелязаха с курбан реставрацията на  джамията в Юделник

 

Денят на 29 октомври (неделя) 2017 година беше празничен за мюсюлманите от русенското село Юделник (Община Сливо поле), когато се състоя курбанът по случай завършването на реставрацията на местната джамия.

Организатор на празничния курбан беше Джамийско настоятелство -  село Юделник. Сред официалните  гости на събитието бяха общинският кмет, имамите и председателите на джамийските настоятелства в региона и много мюсюлмани от различни населени места в Община Сливо поле и в русенско.

Районният мюфтия на град Русе Юджел Хюсню в своето приветствие към всички гости акцентира върху ролята и значението на джамията в живота на всеки един мюсюлманин. Той използва случая да изкаже своята благодарност към всички дарители, подпомогнали реставрационните действия на джамията в Юделник.

В рамките на празничната програма от името на главния мюфтия  д-р Мустафа Хаджи Хюсню връчи благодарствен плакет на председателя на Джамийско настоятелство – Юделник за активността и оказаното съдействие по време на Кампанията за подпомагане на ислямското образование, проведена от Главно мюфтийство.

 Програмата завърши с дуа за здраве и берекет, отправена от районния мюфтия на Русе Юджел Хюсню, след което всички мюсюлмани се събраха около трапезата, за да опитат приготвения от домакините в Юделник курбан за гостите.

Празничното преоткриване на джамията след реставрацията й беше една възможност за мюсюлманите от русенско да бъдат заедно - близки и сплотени, както някога. Защото не е ли именно джамията мястото, където всички мюсюлмани научават основите на религията и как да изпълняват религиозните си задължения, да четат Свещения Коран и да го изучават? 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.