Новооткрита изложба в Брюксел представя общото между Европа и исляма

 

На 15 септември 2017 година в столицата на Белгия Брюксел беше открита изложбата Islam. It’s also our history, която ще може да бъде разглеждана до 28 януари 2018 година.

 Това е изложба, финансирана от Европейския съюз, която представя връзката между европейската цивилизация и исляма – религията, присъстваща вече близо тринадесет века на територията на европейския континент.

Старинни предмети на изкуството, предмети от бита, мултимедийни,  музикални и арт инсталации са само част от изложбата, която ще може да бъде разглеждана от жителите на Брюксел и гостите на града в сградата, известна като Vanderborght Building.

Целта на организаторите е чрез изложбата да внесат знание и разбиране, с които да се противостои на страха за Другия - основна пречка за мирното съвместно съжителство.

Посетителите ще могат да видят доказателствата за влиянието на ислямската култура върху тази на европейския континент в различните сфери като медицина, архитектура, философия, дипломация, език, дори храна.

Въпреки сблъсъците и конфликтите между двете култури през вековете, Islam. It’s also our historyдоказва колко много те взаимно са се повлияли една от друга и са се обогатили.

 „Искаме европейците да са наясно, че ислямът е част от европейската цивилизация и това не е отскоро, а е отпреди тринадесет века.”, казва Изабел Бенойт, историк от организацията Tempora, по чийто дизайн е подредена изложбата. 

Автор: Л. Чаушева 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.