Денят Ашуре беше отбелязан от Районно мюфтийство - Шумен


            По инициатива на Районно мюфтийство – Шумен на 29.09.2017 година (петък) в джамията „Шериф Халил Паша” на град Шумен бе отпразнуван денят Ашуре.

Честването на деня Ашуре се основава на една много стара историческа традиция. В свещения месец Мухаррем са се случили много важни исторически събития, но една от най важните за Исляма е случката в Кербела.

На 10-ия ден от месец Мухаррем, 61 година по Хиджра, внукът на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) – хз. Хюсеин е убит по най-жесток начин с още други седемдесет шехиди.

Във връзка с това в джамията „Шериф Халил Паша” беше направена дуа за шехидите в случката при Кербала. Мюсюлманите се помолиха и за всички шехиди, отдали живота си за своята религия, вяра, за справедливостта и морала.

Целта на честването на това събитие е да се вземе поука от случилото се при  Кербала и да не се допуска подобни събития да бъдат повтаряни.

След петъчната молитва, по случай деня Ашура Районно мюфтийство - Шумен раздаде на всички присъстващи мюсюлмани традиционния десерт „Ашуре”, приготвен специално за повода.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.