Пловдивското районно мюфтийство проведе състезание по Основни познания за исляма в Асеновград

 

Последните седмици на август бяха изпълнени с вълнение за децата от летните коран-курсове в страната. Една от причините е завършването на курсовете и провежданите след тях регионални състезания по Основни познания за исляма, каквито надпревари вече бяха проведени в редица населени места в страната ни.

Трепетният ден за децата от региона на Пловдив беше на 28 август 2017 година. На тази дата Районно мюфтийство – Пловдив проведе регионалното състезание по Основни познания за исляма в централната джамия на град Асеновград. В надпреварата за знания се включиха възпитаници на общо 9 коран-курса от региона на Пловдив, като броят на участниците и дошлите за подкрепа деца беше около 50. Освен преподавателите на малките мюсюлмани, които придружаваха възпитаниците си, официални гости на състезателната програма в Асеновград бяха районният мюфтия на Пловдив Танер Вели и Айдън Юмер – преподавател във Висшия ислямски институт и член на Висшия мюсюлмански съвет.

Участниците в състезанието бяха разделени на нива, а самото то прочете в няколко кръга. Според възрастта и изучаваното в коран-курса през лятото от децата се очакваше да прочетат пасажи от Свещения Коран, да рецитират наизустени дуи, необходими за отслужване на молитвата намаз или пък да прочетат наизуст сури от Свещената книга. В рамките на състезанието беше включена още и проверка на теоретичните познания на децата в различни сфери – Сиер, Ахляк и други.

След края на състезанието бяха съобщени и резултатите от него. От първо ниво първенец бе представителят на коран-курса в град Кричим. Първите места на второ и трето ниво бяха присъдени на възпитаниците на коран-курса в град Асеновград. За всички класирали се състезатели на първо, второ и трето място от всяко от трите нива бяха осигурени парични награди от Районно мюфтийство – Пловдив. Децата бяха зарадвани и с подаръчни пакети, осигурени от Община Бурса в Турция.

След церемонията по награждаването на отличилите се в пловдивското регионално състезание за Основни познания за исляма всички малки и големи гости на мероприятието се събраха на празничен обяд, осигурен от Мюсюлманско настоятелство – Асеновград.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.