Поздрав от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи по случай празника Курбан Байрам

 

Скъпи братя и сестри мюсюлмани, уважаеми сънародници,

 

        Според обичаите в исляма празникът Байрам обединява хората, независимо какви са отношенията помежду им. Байрам е повод за подновяване на братските чувства и добрите отношения между роднини и приятели.

Курбан Байрам има и още една специфичност, а тя е старанието на всеки да принесе в жертва животно, което да бъде израз на отдаденост и надежда за опрощение и по-добър живот. 

На първия ден от Байрам хаджиите се завръщат от Музделифе на Мина, където принасят в жертва своите жертвени животни. Огромната част от мюсюлманите извършват това по родните си места, като цялата тази палитра е показател за единството на мюсюлманите.

        Курбан Байрам се празнува след извършения през деветте дена на месец Зилхидждже ибадет, за който Мухаммед (с.а.с.) казва, че е най-превъзходен. Ето защо мюсюлманите правят добри дела през тези дни, които са увенчани с жертвоприношението в празничните дни на Байрам.

        Социалната страна на този празник също никак не е за подценяване. Всеки, който има възможност да принесе в жертва животно, раздава от месото на близки, приятели и най-вече на социално слаби, независимо от какъв етнос или религия са те, защото Байрам е за всички. И заможните, и социално слабите се надяват да получат благодатта на Аллах Теаля и да бъдат помилвани.

        Ние също се обръщаме към Аллах Теаля с дуа да приеме ибадета на всички, да напъти заблудените, да излекува болните, да опрости онези, които са си заминали от този свят, да закриля България и да ни дари с щастие.

 

Да ви е честит Курбан Байрам!

 

Kurban bayraminiz mubarek olsun!

 

 

Вижте още на: www.youtube.com/watch?v=7KWQvL8Rxrg

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.