Регионално състезание по Основни познания за исляма се проведе в Разград

 

         На 30.08.2017 година в джамията „Ахмед бей” в град Разград Районно мюфтийство – Разград проведе XII-о регионално състезание по Основни познания за исляма.

 Нетърпеливи деца от цялата разградска област, които цяло лято очакваха този ден, още от ранна утрин започнаха да пристигат в Разград. Пристигаха от близки и далечни места, за да премерят знания за своята религия, които са придобили през лятната ваканция в коран-курсовете.

В състезанието тази година участие взеха преставители от 14 курса, които се съревноваваха помежду си. Състезанието премина в три кръга: първи кръг – решаване на тест, втори – четене наизуст на късите сури от Корана и дуи, а трети – практическо изпълнение на ритуали, в които децата показаха познания. 

 Състезанието беше открито с четене на пасажи от Коран-и Керим от Орхан Метин -  имам от село Бърдоква и преподавател в курса за имами в град Шумен.

В началото на състезанието районният мюфтия на област Разград Мехмед Аля приветства всички присъстващи преподаватели, гости и деца, пожела успех на участниците и благодари на техните преподаватели за положените усилия и отговорната им роля във възпитаването на подрастващите мюсюлмани.

С нелеката задача да отсее най-добрия отбор се зае журито в състав с председател Рахми Бейзат, имам на село Дянково, и членове Елман Ехлиманов - експерт „Иршад” и Шакир Ахмедчиков - имам на град Разград. Водещ на състезанието беше Сунай Зюлкяр, имам на град Завет.

Всички участници в състезанието се представиха на ниво, като можем да похвалим представителите от коран-курсовете, които за първи път участваха в подобен тип надпревара. Но както във всяко състезание трябваше да се излъчи отборът, който е най-добре подготвен. Първенец стана коран-курсът от  град Цар Калоян, на второ място се класира отборът от коран-курса в град Разград, и на трето място – коран-курсът от село Ловско.

 Наградният фонд включваше електронни пособия, ученически раници и пособия, тениски и фланелки. Също бяха проведени и спортни състезания. Програмата приключи с дуа и обяд за всички присъстващи.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.