Районно мюфтийство – Велико Търново проведе регионално състезание по Основни познания за исляма

 

Регионалното състезание по Основни познания за исляма, организирано от Районно мюфтийство – Велико Търново, се проведе на 29 август тази година в джамията в старопрестолния град. В надпреварата за знания участие взеха шест отбора на коран-курсове от различни населени места в обхвата на великотърновското районно мюфтийство.

Състезанието премина в няколко кръга. Първият включваше теоретичен тест, а вторият кръг беше практически - за познания по изпълнението на намаза и рецитиране на дуи и кратки сури от Корана. Последната част от състезанието беше творческа, като децата имаха възможност да се изявят с изпълнения на иляхита, представяне на театрални сценки на религиозна тематика и други.

Сформираното за състезанието жури избра от общо шестте отбора трите, които се представиха на най-добро ниво в рамките на надпреварата. Първото място бе заето от групата на коран-курса от село Кесарево. На второ място се класира отборът на град Килифарево. Третото място беше заето от отбора на децата от коран-курса на село Петко Славейково.

След края на състезанието и оповестяване на резултатите от него последва церемония по награждаване на участниците.

На отличилите се с познанията си за исляма деца от трите отбора бяха връчени специални грамоти и награди. Всички останали състезатели също получиха грамоти за участие в регионалното състезание.

Районно мюфтийство – Велико Търново ще бъде представено на Националното състезание по основни познания за исляма, като отборът ще бъде сформиран от трима състезатели, по едно дете от класиралите се на първите три места отбори на регионалното състезание.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.