Къща за гости в град Смолян

 

На редовното заседание на ВМС през месец август бяха обсъдени актуалните проблеми на Изповеданието, като една от темите върху, които беше поставен акцент стана предложението на районния мюфтия на Смолян за учредяване на "Къща за гости" в гр. Смолян. 

Преди две години РМ Смолян дава рестарт на един проект започнат през 1999 година със закупуване на четириетажна къща от Главно мюфтийство в гр. Смолян. През 2015 г. е направено ново проектиране на сградата като "къща за гости" с обществено предназначение. 

На заседанието беше решено "къщата за гости" да започне дейност от началото на новата учебна година. Трите етажа на сградата ще се използват като общежитие за ученици и студенти, а единият етаж ще бъде библиотека. 

 

"Общежитието ще бъде само за ученици и студенти, а библиотеката ще е достъпна за всички жени, желаещи да повишат познанията си за ислямската религия. Периодично в библиотеката ще се изнасят лекции и провеждат дискусии." уточнява районният мюфтия Неджми Дъбов. 

 

Според районния мюфтия институцията трябва да отделя повече внимание за религиозния живот на жените в мюсюлманската общност в България. По време на летните Коран курсове тази година в РМ Смолян една трета от преподавателите са жени, през есенно-зимния период се провеждат ежеседмични лекции, специализирани за жени в няколко населени места в областта. "Но има още много, което трябва да се направи." смята районният мюфтия. 

На въпроса "Каква празнина се очаква да запълни този проект в гр. Смолян?" Дъбов отговаря: 

"Вярвам, че чрез него ще повишим самочувствието на жените сред общността, както и ще подобрим дейността им в образователен и социален аспект."

 

Юзлем Тефикова 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.