Районно мюфтийство – Варна проведе десетото регионално състезание по Основни познания за исляма

 

Районно мюфтийство – Варна  проведе десетото поред Регионално състезание по основни познания за ислямската религия. То се състоя на 23.08.2017 година в  джамия „Хайрие“  в град Варна.

Повече от 170 деца от цялата област с нетърпение чакаха този ден през лятото. В тазгодишната надпревара участие взеха общо девет коран-курса, които се съревноваваха помежду си. Всяко населено място имаше по един представител.

В началото на състезанието районният координатор към Районно мюфтийство – Варна Исмаил Ахмедов приветства всички присъстващи деца, пожела успех на участниците и благодари на техните преподаватели за положените усилия и отговорната им роля във възпитаването на подрастващите мюсюлмани. Гост на мероприятието беше районният мюфтия на Пловдив Танер Вели.

Състезанието премина в четири кръга. Първият от тях беше теоретически, като в него всеки състезател решаваше тест с 20 въпроса в областта на акида, фъкъх и ахляк. Вторият кръг изискваше от участниците да четат наизустените сури и дуи, а третият - да покажат на практика как се отслужва намаз. На четвъртия етап от състезанието трябваше да казват подбрани думи от „Елиф ба“.

С нелеката задача да отсее най-добрия представил се сред участващите беше натоварено журито. Негов председател беше хафъз Юмерали Йозйер – гост-имам от Република Турция, и членовете Раим Раимов – студент, следващ висше ислямско образование в Република Турция и Мустафа Хасанов – имам в град Варна.

 Всички отбори от различните коран-курсове се представиха на добро ниво.

Както всяко друго състезание и това трябваше да завърши с избор на най-добре представилия се. Най-добре подготвен се оказа Ибрахим Сейфетин, представителят на коран-курса в село Лопушна.

 На второ място се класира Енер Шефкет, представителят на коран- курса от град Варна, джамия „Азизие“.

На трето място остана Харун Мохаммед, възпитаник на коран-курса от  варненската джамия „Хайрие“.   

Всички отличили се състезатели получиха парични награди, осигурени от местни спонсори.

Доволни, че са оползотворили по най-добрия начин лятната си ваканция, децата от коран-курсовете, които превърнаха джамиите в храмове на познанието и науката, ще пазят дълго време спомена за този ден в сърцата си.

Първенците от варненско ще се представят на Националното състезание по Основни познания за Исляма, което ще се проведе в периода 10 – 12 септември в град Момчилград. Те ще се състезават с курсистите, класирали се на първите места в състезанията по региони, проведени в цялата страна.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.