Районно мюфтийство-Кърджали проведе работно заседание с имамите

 

          Първото заседание с имами на Районно мюфтийство - Кърджали след Свещения месец Рамазан се проведе на 02.08.2017 година от 10:00 часа в Централната джамия на града.

Мероприятието бе открито с прочит на Ашр-и Шериф от новоназначения имам на село Глухар Халил Алиев. Последва приветствие на районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, като запозна всички присъстващи с дневния ред на срещата.

 На заседанието присъстваха двамата наместник-мюфтии Ерхан Реджеб и Насуф Халил и служителят от отдел „Иршад” Сезер Садулов. По покана на домакина Бейхан Мехмед на срещата присъстваха и представители на Духовно училище-Момчилград - директорът Ахмед Бозов и неговият заместник Нуреттин Чакър.

На работното заседание бяха обсъдени резултатите от проведената кампания за подпомагане на ислямското образование, като тази година Районно мюфтийство - Кърджали показа значителен ръст на сумата от даренията в сравнение с изминали години. За постигнатите положителни резултати районният мюфтия благодари на всички, които са взели присърце тази важна за Изповеданието кампания.

В дневния ред на събранието бяха включени още теми, свързани с провеждането на летните коран-курсове, провеждането на регионалното и националното състезания по Основни познания за исляма. Очаква се тази година именно Районно мюфтийство - Кърджали да бъде домакин на националното състезание.

Районният мюфтия запозна имамите с особеностите при провеждането на тазгодишната курбан-кампанията на Главно мюфтийство, която тече под надслов „Споделете курбана си”. Една от тях е предварителното изготвяне на списъци с нуждаещи се семейства по населени места.

Наместник-мюфтията Ерхан Реджеб даде информация за резултатите от провеждането на кампанията Хадж  2017 както на местно,  така и на национално ниво.

В рамките на заседанието беше отделено внимание на Конкурса за есе и рисунка на Главно мюфтийство, който ще се проведе с деца от различни възрастови групи във връзка със Седмицата на джамиите. Районният мюфтия сподели с имамите решението на Висшия мюсюлмански съвет за определяне на регламент за  присъждането на годишна награда „Ходжазаде Мехмед Мухийдин ефенди” за принос в развитието на Мюсюлманско изповедание в Република България.

 Гостите от Духовното училище в Момчилград също взеха участие в обсъжданията. Директорът Ахмед Бозов използва момента да даде информация на всички присъстващи за кампанията за набирането на ученици и призова имамите лично да се заемат със задачата около  популяризирането и набирането на кандидати за духовното училище. Ръководителят на учебното заведение подчерта, че училището  разполага със завидна материална и кадрова база.

Работната среща приключи с молитва за здраве, благоденствие  и мир, отправена от имама на кърджалийската джамия Ердинч Хайрула.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.