Астероид ще носи името на талантлива мюсюлманка с постижения в ботаниката

 

Американската космическа агенция НАСА наименува един от астероидите си на името на млада учена от Саудитска Арабия за научния й принос в сферата на ботаниката.

Мюсюлманката Фатима бинт Абдел Монейм Ал-Шейх през изминалата 2016 година заема второ място на Международния научен и инженерен фестивал Intel, където представя своя научна разработка. Постигнатият успех й донася 1 500 долара финансова награда, както и честта астероид да носи нейното име – Ал-Шейх 33535. Тя е поканена да вземе участие в международния фестивал, след като по-рано печели на Националната олимпиада за научна креативност в Саудитска Арабия, която се провежда всяка година под патронажа на Крал Абдул Азиз, съвместно с  фондацията Giftedness & Creativity и Министерство на образованиетона Саудитска Арабия.

Успехът на Фатима Ал-Шейх придобива далеч по-големи размери предвид крехката й възраст – тя е само на 19 години, а вече има признания за дейността си в сферата на науката както на национално, така и на международно ниво. Момичето планира да продължи образованието си в Университета „Браун” в американския щат Род Айлънд.

Това не е първият случай, в който Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство дава на небесно тяло името на млад  учен от мюсюлманска страна. Предишните години други млади учени на възраст под 20 години от Йордания и Саудитска Арабия са получавали подобни признания. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.