Новоиздадена книга - Жената в процеса на призоваването

 

Къде е мястото на жената в обществото, а в религията? Какво е мястото на жената в исляма? Как да ѝ помогнем да бъде свободна? За правото ѝ на образование и въобще има ли права тя? Това са дискутираните по медиите теми в наши дни. Дори и най-развитите общества при обсъждане на човешките права отделят специално място на правата на жените. Въпреки че сме еднакви, има и разлики между мъжа и жената, което не може да не се отбележи, това се казва сякаш.

С издаването на книгата „Жената в процеса на призоваването“ Главно мюфтийство също се включва в дискусията за вечната дилема „да я бъде ли жената или не в обществото“.

Авторът на книгата Мустафа Мухаммед ет-Таххан също се е присъединил към световния кръг от „мислители“, търсещи решения на съвременните проблеми, с които се среща жената на 21.век, и най-вече жената мюсюлманка.

В книгата си „Жената в процеса на призоваването“ авторът кани читателя към едно пътешествие през вековете. Там, преди много лета, живяла мюсюлманка на име Хатидже, славеща се с мъдростта и умението си да ръководи успешен бизнес, позната с щедростта, но и със смирението си.

Някога на тази земя живяла жена на име Айше, дъщеря на Ебу Бекир и съпруга на Пратеника Мухаммед (с.а.с). Примерна мюсюлманка, уважаваща съпруга си, бояща се от Аллах и с душа, отворена към знанието. Хазрети Айше се слави с това, че е предала много хадиси от Пратеника Мухаммед (с.а.с), с умението й да води диалог и да познава правните науки.

Чрез този труд Мустафа ет-Таххан се опитва да отговори на едни от вечните въпроси на човешкия род. Трябва ли жената да бъде образована? Може ли жената да участва в процеса на призоваването? Как? Има ли жената икономически права и право на труд? Какви социални права има? А какви политически права има жената мюсюлманка? Тези са само някои от въпросите, на които се търси отговор в книгата.

„Аз не съм първият, който излага тези смели мисли, отнасящи се до жената. Според тези мисли хората се делят на няколко групи. Едната група никак не ги одобрява, защото според тях жената е скъпоценност, която трябва да се пази. Другата група са властимащите мъже, които не желаят да отстъпят от своите позиции. Третата група се представлява от онези, които откриват себе си в тези идеи и ги възприемат след дълго очакване. Тя се състои и от мъже, и от жени. Именно тази група ще разглеждаме в нашата книга.“, споделя Ет-Таххан във въведението си към книгата.

Юзлем Тефикова 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.