Главно мюфтийство проведе семинари за кандидат-хаджиите в няколко турски града

 

Служители на Главно мюфтийство в рамките на 4 дни провеждаха семинари за мюсюлманите в Република Турция, които тази година ще пътуват с Мюсюлманско изповедания на хадж.

Срещите с бъдещите хаджии се състояха в периода от 25 юли до 27 юли тази година в градовете Чорлу, Истанбул, Бурса и Измир. Всички семинари се проведоха в джамиите на турските квартали, в които живеят изселниците от България. Те бяха водени от четирима представители на Мюсюлманско изповедание - заместник-главният мюфтия на България Ахмед Хасанов, районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди, наместник-районният мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб и ваизът към Главно мюфтийство Осман Османов.

По време на срещите чрез подготвени за целта мултимедийни презентации  бъдещите хаджии бяха запознати със същността на хаджа, детайлите около изпълнението му и всичко останало, което всеки един мюсюлманин, отправил се на това пътуване към Светите места, следва да знае.

„Семинарите в Турция протекоха в много хубава и приятна атмосфера. На тях присъстваха 95% от кандидат-хаджиите, наши изселници в Република Турция, които тази година ще пътуват за хадж с организацията на Изповеданието.” – коментира за Grandmufti.bgзаместник-главният мюфтия Ахмед Хасанов. „Стараем се всяка година да предлагаме все по-добра организация, обслужване и условия за желаещите да изпълнят хадж с Главно мюфтийство. Тази година хаджиите ни са с 35 човека повече от миналогодишните. ” – добавя още във връзка с кампанията Хадж 2017 заместник-главният мюфтия Хасанов.

Това лято на хадж с Главно мюфтийство ще заминат общо 275 човека. Почти 2/3 от тях или общо 175-има са български изселници, които към момента живеят в съседна Турция.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.