Тридесет и две деца станаха повод за тържество в гр. Рудозем

 

Над 4500души се събраха пред Централната джамия в гр. Рудозем, където на 29.07.2017 г., 32 деца от общината представиха религиозно-образователна програма по време на специално организирано хатим-тържество. Поводът за този своеобразен празник стана първият им прочит на Свещения Коран, което подрастващите мюсюлмани направиха за първи път в живота си. Децата с лекота рецитираха знамения от Свещения Коран на арабски език и значението им на български език, разказваха предания на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), чрез които припомниха на присъстващите ислямските ценности. А местната група „Нур” изпълниха иляхи, възхваляващи добродетелите на Исляма. Хатим-тържеството се проведе по инициатива на родителите на децата със съдействието на Мюсюлманско настоятелство гр. Рудозем и Районно мюфтийство – Смолян.

Официални гости на тържеството бяха Главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, Председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, Зам.-главния мюфтия Бирали Бирали, съветникът по социалните въпроси в Генералното консулство на Република Турция в гр. Пловдив Метин Акбаш, Районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, Районния мюфтия на област Ксанти, Република Гърция Ахмед Мете, Областният управител на област Смолян Недялко Славов, народните представители Хайри Садъков и д-р Красимир Събев, кмета на община Рудозем Румен Пехливанов, кмета на община Мадан Фахри Молайсенов, много имами и представители на Мюсюлмански настоятелства от областта, бизнесмени и общественици.

Преподаватели на малчуганите са Вахди Делихусев, Нихат Адемов и Мюмине Шерифова, като усилията, които са положили в това младите мюсюлмани да получат основни познания за своята религия, се увенчаха с успех. Децата завършиха програмата с дуа (молитва) за напътствие и благоденствие за цяла България.

В своето приветствено слово Районният мюфтия на Смолян поздрави децата за усърдието, което са проявили по време на обучението си в Коран курсовете, като ги прикани със самочувствие да продължават по пътя на религиозното образование, преподавателите за усилията и търпението, което са проявили в подготовката на децата, както и техните родители за проявената отговорност във възпитанието на децата си според ислямските ценности. Мюфтията се обърна с апел към родителите – подкрепата, която са оказали на децата си да продължи и занапред, за да може знанията, които те са придобили да бъдат приложени в живота, когато в утрешния ден техните деца заемат своето място в живота.

Кметът на Община Рудозем, заяви, че този ден е празник за цялата община, тъй като заедно са се събрали и мюсюлмани и представители на други религии и подчерта, че едно общество е силно, когато има образовани хора с висок морал, изповядващи висока ценностна система. И част от тези ценности ни дава религиозното образование, възпитанието на родителите, училището, без които парченца не може да има силно общество, в което моралът да е изведен на преден план.

Съветникът по социалните въпроси в Генералното консулство на Република Турция в гр. Пловдив поздрави родителите на децата за оказаната им подкрепа през цялото това време на подготовка и подчерта, че това, което е крепяло мюсюлманите в тези райони е тяхната привързаност към Свещения Коран, примера на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) и традицията на мюсюлманите.

Главният мюфтия поздрави децата, родителите им и техните преподаватели и се обърна с наставление към всички присъстващи да наблегнат на религиозното възпитание на децата. Главния мюфтия заяви, че само когато подрастващото поколение е възпитано с религиозните ценности, обществото може да се надява на добро бъдеще и успехи. „По този начин ще покажем на цялото общество, че тези религиозни и човешки ценности не са отживелица, а обществото ни се нуждае от тях повече от всякога“, допълни Главният мюфтия.

 

На всички деца бяха връчени подаръци от името на Главно мюфтийство, Районно мюфтийство – Смолян, от Кмета на община Рудозем и от Генералното консулство на Република Турция в гр. Пловдив. Присъстващите на тържеството също подкрепиха децата, като направиха своите дарения в специално подготвените урни за дарения.

Тържеството завърши с обяд за всички гости и присъстващи, подготвен от родителите на щастливите деца.

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.