Научноизследователският център към Висшия ислямски институт проведе конференция в София

 

На 17.05.2017 година Научноизследователският център към Висшия ислямски институт проведе конференция в София на тема „Междурелигиозните отношения:  Теории, практики и предизвикателства”.

 Домакин и водещ на конференцията беше д-р Ариф Абдуллах, който благодари на гостите за присъствието им. Събитието бе приветствано от заместник-главния мюфтия Бирали Мюмин, който отчете значението на подобни събития. Мюмюн подчерта, че единствено чрез опознаването помежду си може да постигнем диалог и безпроблемно съвместно съжителство.

Конференцията премина в два панела, като модератори бяха проф. д-р Жоржета Назърска и проф. дфн Владимир Градев.

В първият панел на конференцията участие взеха проф. дфн Владимир Градев, който изнесе доклад на тема „Изпитанието на различието: За съвместимостта и несъвместимостта между религиите“. Гл. ас. д-р Мария Полимирова представи темата „Ролята на Мехмед Емин и Мехмед Хюсрев за установяването на атмосфера на религиозна толерантност в Самоков през първата половина на XIX в.“

 Доклад на тема „Модел за възпитание в междурелигиозна толерантност” беше изнесен от гл. ас. д-р Светла Шапкалова.

В рамките на състоялата се конференция лекторите споделиха добри практики за по-ползотворен междурелигиозен диалог.

„Нищо не е по-чуждо на културата на диалога от яростната воля за налагане на собствената позиция, за издигане на нови бариери и запазване на дистанциите. За да не се случи това, изказванията и питанията трябва да бъдат свободни и по никакъв начин да не се казва на другия: “Млъкни!“ Нека помним, че Бог никога не казва на човека: „Ти мълчи!“ – сподели проф.Градев.

Във втория панел от конференцията участваха проф.д-р Жоржета Назърска, която представи доклад на тема „Опити за държавно регулиране на религиозното разнообразие в България (10-40-те години XX в.)“

„Въпреки на пръв поглед да изглежда, че религиозният живот ограничава свободата, след като бъде приет искрено, се вижда, че той започва да извисява човек морално, да го въздига духовно и да отстранява всички пречки, ограничаващи свободата му и заемащи място във вътрешният му свят.“ – това сподели д-р Кадир Мухаммед, който представи темата за  „Ролята на човека при избора на религия“.

Д-р Иван Дюлгеров взе участие в конференцията с доклад на тема „Религията на Бога в синтез“.

След изнесените доклади конференцията продължи с оживена дискусия.

 „Човек трябва да се води от красивото и хармоничното във всички свои сфери на отношение.” – това каза в заключителното си обръщение към гостите председателят на Научноизследователски център към Висшия ислямски институт Ариф Абдуллах.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.