Изложба с издание на Корана от 19 век показват в Урал

 

Уникална изложба „Коран – това е хармония”, от колекцията на Казанския историко-архитектурен и художествен музей - „Казански Кремъл” ще бъде представена в Урал – Свердловска област. За изложбата се подбрани богата колекция от исторически значими и художествено оформени ръкописни издания на Корана на арабски език.

Важна част от колекцията се явяват съвремнни издания или факсмилета на старинни ръкописни Корани – дарени от държавни ръководители и обществени и политически организации, като Турция, Катар, ОАЕ, Палестина, Иран и други.

В изложбата са представени осемдесет експоната от музея.

На изложбата в Урал е представено факсмилно копие на Коран Усман, който е известен и под името „самаркандски”. Той е един от шестте най-древни ръкописи на Корана и е изготвен по заповед на харил Усман.  С тези шест екземпляра на Корана е започнало неговото разпространение в пълен размер.

Също така посетителите ще могат да видят миниатюрни Корани, вложени в сребърни обвивки, украсени с полускъпоценни камъни и цветни стъкла. В 19 век такива обвивки се използвали като украшения на жени. Те са съдържали пълния текст на Корана и е могло да бъде прочетен с помщта на увеличително стъкло, което се прилагало към обвивката. (Исламнюз.ру)

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.