За пореден път „Джумая” джамия в Пловдив – обект на вандалско посегателство

 

Преди броени дни джамията „Мурад Хюдавендигяр” в центъра на Пловдив, по известна сред всички като „Джумаята”, стана обект на поредното вандалско посегателство.

На 3 май (сряда) тази година след вечерната молитва, около 20:50 часа, неизвестен извършител хвърля голям, обемист камък срещу мюсюлманския храм. В резултат на това е счупен стъклопакет на крило от прозорец в онази част от джамията, в която понастоящем се помещава офисът на Районно мюфтийство – Пловдив. Своевременно е подаден сигнал в полицията – същата вечер на място полицаите са извършили оглед и са снели показания от свидетели.

Районният мюфтия на Пловдив Танер Вели от името на представляваното от него Районно мюфтийство-Пловдив подаде жалба до Директора на РДВР – Пловдив на 4 май 2017 година. „Случилото се е сериозна заплаха за българската демокрация и остро компрометира мирното съжителство на различните общности в страната. Класификацията на подобни престъпления като „дребно хулиганство” не възпрепятства извършителите да повторят и потретят своите ксенофобски актове.” – написа в жалбата си пловдивският районен мюфтия.

Потърпевшата страна в лицето на Районно мюфтийство – Пловдив призова законодателните органи да наредят извършване на съответните процесуално-следствени действия, за да бъде открит извършителят на злодеянието срещу мюсюлманския храм.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.