Чети етикета!

Кампания за популяризиране на хелял храните

 

От началото на март 2017 година Комисията за издаване на хелял сертификати стартира кампания за популяризиране на хелял храните. Членовете на комисията, сред които Халил Ходжов, Бейхан Мехмед, д-р Шахин Сюлейман, Джемал Иса, организират срещи  в населените места, където информират мюсюлманската общност за хелял храните и сертификатите за хелял продукти.

Председателят на комисията Халил Ходжов споделя, че повечето от хората си мислят, че понятието хелял се отнася само за храната, но „по принцип хелял е всичко, което е позволено и одобрено от религията в живота на мюсюлманина свързани с начина му на живот, храната, облеклото, лекарствата, козметиката.“

На въпроса „Как може един продукт да получи сертификат за хелял производство?“ той отговаря:

„На първо място трябва да има регистрирана фирма, след което тя изпраща заявление. Ние се запознаваме дали фирмата е легална ,с какво се занимава, какво е производството и започва една процедура. Проверява се дали базата отговаря на нашите изисквания, след което на място се прави проверка на целия списък  с продукти, които се произвеждат там. Понякога се стига до заключението, че някои от продуктите могат да получат хелял сертификат, а други не.

 Има случаи, когато някои фирми искат да вземата сертификат за цялото си производство. Тогава вече се правят проверки и на складовете им, както и съдържанието на всеки продукт поотделно.“

На най-любопитния въпрос: А как комисията се уверява, че фирмите спазват правилата? Ходжов отговаря „Произведителите нямат интерес от това да пишат едно нещо на етикета, а да слагат нещо друго. По принцип нямат интерес от това. Защото фирмите, които кандидатстват за този сертификат са направили предварително проучване на пазара и целта им е да си намерят нови клиенти. Така че те преди да дойдат да се сертифицират при нас,  вече знаят какво се изисква.“

Юзлем Тефикова

    

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.