СРЕЩА С ПОСЛАНИКА НА ЕГИПЕТ

 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед посети извънредния и пълномощен посланик на Арабска република Египет в София Н. Пр. Манал ел-Шинауи на 16 март. Срещата бе по повод участието му в международна конференция, проведена в столицата на Египет – Кайро в края на миналата седмица.

 

Председателят на централния колективен орган на Мюсюлманско изповедание, който бе придружаван от експерта към отдел „Издателство“ Джемал Хатип, благодари на дипломата за поканата и съдействието й за реализиране на участието му в конференцията на тема „Ролята на религиозните водачи и властимащите за разпространяване на културата на мира и противопоставяне на терора и предизвикателствата. Той също така изказа благодарността си към Министерството на вакъфите на Египет за доброто посрещане и успешната организация, където бяха представени и мюсюлманите от България. По време на срещата г-н Ахмед още веднъж подчерта ролята на исляма за разпространяване на мира и противопоставянето на терора. Той посочи и необходимостта от общи усилия срещу терора и радикализацията, за което трябва да работят не само религиозните водачи, но и политиците и всички, които имат влияние в обществото.

 

Извънредният и пълномощен посланик на Египет в София благодари на своя гост за представянето на мюсюлманската общност в международния форум, организиран от тяхното правителство. Тя изрази задоволството си от добрите отношения между Посолството и Мюсюлманско изповедание, като пожела сътрудничеството да се развие на по-високо равнище. Затова г-жа ел-Шинауи изтъкна, че с тяхно съдействие са отпуснати стипендии за обучение на студенти от България в Университета Езхер и че в резултат на добрите отношения между Посолството и Главно мюфтийство през месец рамазан ще пристигнат двама египетски четци на Корана.

 

На края на срещата г-н Ахмед подари на домакина си изданията на на Главно мюфтийство и Висшия мюсюлмански съвет „Ислямът срещу насилието“ и „Нови тенденции в общественото и религиозното мислене на българските мюсюлмани“.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.