7 идеи как да доближим децата си до личността на

Пратеника Мухаммед (с.а.с.)


Хвала на Аллах, мюсюлманите винаги са свързани със споменаването на Пратеника (с.а.с.). Но защо не си определите семейно една седмица, посветенa на живота на Мухаммед (с.а.с.)?Нека всеки ден от седмицата е посветен на различна дейност и седемте дни да са свързани с различни проекти.Или бихте могли да обедините няколко аспекта в еднодневно занимание. Който и метод да изберете, има начини, по които да внедрите любовта към Пратеника (с.а.с.) у децата си и да им покажете изключителната роля на примера му в живота на всеки мюсюлманин.

Вместо да решавате сами, бихте могли да основете Семеен съвет по въпроса. Седнете всички заедно, с лист и химикалка, помислете и решете какви да са седемте занимания за седмицата, посветени на живота на Пратеника (с.а.с.).

1.  

          1.Пътувайте с Пратеника (с.а.с)

   

Вземете карта на Саудитска Арабия или още по-добре, нека децата да нарисуват или прекопират карта от някой атлас. След това отбележете различните места, през които е минал Мухаммед (с.а.с.) по пътя от Мекка до Медина. Всяко от пътуванията може да бъде проследено и презентирано пред цялото семейство от един човек в рамките на семейна дискусия или събиране.

2

          2.    Събудете се като Пратеника (с.а.с.)             

                                                                                                                                   

Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) се събуждаше всеки ден преди зазоряване, преди началото на сутрешната молитва, за да се прекланя пред Аллах в молитва, дуа, зикр и т.н. Докато наблюдаваше небето, той четеше последната част от сура „Ал-Имран“, съзерцаваше и размишляваше за Вселената и нейния Създател. Колко прекрасен начин да се доближиш до Аллах в момент, когато концентрацията е достигнала своя връх, съзнанието е освободено от злободневните тревоги и както се казва в един хадис – „Аллах е много близо до нас“!

След отслужването на сутрешната молитва, Пратеникът (с.а.с.) отправяше дуа и разговаряше с хората около себе си.

                        

Нека цялото семейство – родители и деца, стане навреме за отслужването на тази специална молитва – сутрешната, в събота или неделя. Насърчете децата да дадат всичко от себе си, за да са останат будни и да служат на Аллах по начина, го който по правеше Пратеникът (с.а.с.).

 

            3.Организирайте си Вечер за разказване на истории


 

Може да отделите време за разказване на истории преди заспиване, когато децата се върнат вкъщи от училище или по всяко друго време, когато най-малките в семейството са предразположени към това.

Първото нещо, за да обикнат децата Мухаммед (с.а.с.) и да се поучат  от живота му, е да научат за самия него и за онова, което го прави велика личност. Може да купите детски книги, посветени на живота на Пратеника или дори да слушате аудио книги, докато сте в колата на път към училище или когато след училище пътувате към къщи. Може да се разберете всеки от семейството да разкаже история от живота на Пратеника (с.а.с.). Това ще позволи на децата да направят свое собствено проучване, както и да прочетат допълнителна информация.

4. И в съня си да сте като Мухаммед (с.а.с.)

 

Пратеникът (с.а.с.) спеше по специфичен начин и винаги преди да заспи отправяше дуа. Може би, за да засвидетелствате обичта си към него, бихте могли да преспите една нощ така, както го правеше той. Много мюсюлмани следват суннета на Мухаммед (с.а.с.) за спането всяка вечер, макар че не е задължително в религията ни.

         

Пратеникът спеше на дясната страна, с дясна ръка, подложена под дясната му буза. Също така винаги вземаше уду, преди да си легне. Отправяше една или две дуи преди заспиване и рецитираше няколко кратки сури от Корана.

Ако решите да приложите точка 4, бихте могли да наизустите дуите, да осмислите значението им и да направите копие от тях за всеки от семейството.

  

 

       5. Хранете си като Пратеника (с.а.с.)

Има предания за храната, която консумирал или обичал най-много Пратеникът (с.а.с.). Направете списък с тези храни. Когато семейството се събере и е избрало някое от любимите неща за ядене на Пратеника (с.а.с.), би могло един от семейството да презентира храната и да напомни на всички за маниерите на хранене на Мухаммед (с.а.с.). Някой от най-малките би се справил добре с тази задача.

Например, Мухаммед (с.а.с.) се хранеше така, че след завършване на храненето, стомахът му беше само 1/3 пълен. По суннет също следва да измиваме ръцете си преди всяко хранене, да започваме с „Бисмиллях“ („В името на Аллах“) и да отправяме дуа преди храненето, както и да се храним само с дясната си ръка. Това са само някои от нещата, които биха могли да се споменат.

             

Тази точка може да доведе до необходимостта от допълнително проучване, както и до това да се обърнете към приятели от Близкия Изток, които да ви помогнат с рецепти. Може да си определите една вечер, по време на която вечерята да е посветена на храната на Пратеника (с.а.с.) или да включите поне едно такова ястие през деня.

           6.Молете се така, както го правеше Пратеникът (с.а.с.)

 

В живота на Пратеника (с.а.с.), ако някой направеше грешка в рецитирането на Корана по време на молитва, той беше поправян от останалите кланящи се. Точно по този начин се случва и до днес в мюсюлманските общности по света по време на месец Рамадан.

В семейната Седмица на Пратеника (с.а.с.), когато целта е да помогнете на децата да опознаят личността на Мухаммед (с.а.с.) и да живеят като него, бихте могли всеки ден да избирате различен човек от семейството за имам по време на молитвите. И да поправяте грешките му, ако прави такива. Това не само ще е упражнение в един аспект от сунната, но ще бъде и урок по смиреност.

                       7.    В играта - като Пратеника (с.а.с.)

       

Мухаммед (с.а.с.) осъзнаваше важността на забавлението и игрите. Той се надбягваше със съпругата си Айша (р.а.), която в повечето случаи го побеждаваше. Плуваше и се бореше със сподвижниците си, Аллах да е доволен от тях. И също така се шегуваше с тях. Мухаммед (с.а.с.) обичаше децата и не пропускаше възможност да поиграе с тях.

                   

Мюсюлманите не трябва да забравят този аспект от житието на Пратеника (с.а.с.). Надбягвайте се със съпругата си в двора, направете плувен басейн за децата си и ги включвайте в различни забавни занимания.

Автор:Абдул Малик Муджахид

                                                                                                                                                            Превод: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.