КАКВО ЯДЕМ И ДО КОЛКО МОЖЕМ ДА ИЗБЕГНЕМ ВРЕДНИТЕ ХРАНИ

 Комисията по издаване на сертификат хелял  към ВМС стартира кампания за популяризиране на хелял храните в България. Въпреки наличието на доста фирми, които произвеждат храни съобразени с изискванията по хелял, голяма част от мюсюлманите не знаят за тях.

                На беседи направени в Гоцеделчевско  (гр. Г. Делчев, гр. Якоруда, с.Рибново, с.Дебрен) г-н Халил Ходжов припомни изискванията, на които трябва да отговаря животните, и начина на заколването им за да бъдат хелял. Мюсюлманите на много места в България – поради  исторически и социални причини – са изгубили традицията да заколват животните изричайки „Бисмиллахи, Аллаху екбер”, което е едно от условията. Друга важна подробност е факта че в кланиците не се съблюдава прерязването на хранопровода, гръкляна и двете артерии (от ляво и от дясно)на животните, което също е условие.

 

 

Вместо това животните се зашеметяват с токови и механични удари, което по някога води до смърт на животните, преди да са заклани. Много важно условие за да бъде месото, мякото и яйцата на животните хелял е начина по който се хранят. Поради обективни причини мюсюлманите днес трябва да са загрижени повече от всякога от произхода на месото, кой е касапина, и койе е търговеца , за да се знае какво има в чинията за вечеря.

Друга важна тема в беседите бе съвременния начин на производство на сладкарски, млечни, хлебни, месни и други хранителни изделия. Наличието в съставите им на някои видове харам съставки неизвестни за потребителите, като желатин, колаген и кармин (всички произведени на животинска основа), правят продуктите не годни за употреба.

Пазара днес предлага дълготрайни, с добър външен вид и ниска себестойност храни, но за  производството им  се използват, множество овкусители, консерванти и оцветители, в много от случаите вредни, а дори и канцерогенни.

Нека всеки си зададе въпроса: Какво ядем, и с какво храним децата си? От какво са направени лекарствата, от какво е направен колбаса и сиренето и т.н. Това са много и трудни въпроси, но отговора им касае само нас – потребителите.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.