Един урок по добротворство от Духовно училище „Нювваб“ в Шумен

 

10 декември, 2016 година. Събота. Цяла България е потресена от случилото се в село Хитрино - дерайлирането на част от влаковата композиция с цистерни и последвалия взрив на гарата в селото. 29 ранени и 8 загинали.

 Тревогата и състраданието, обхванали целия български народ, не подминават и учениците от Духовно училище „Нювваб“ в град Шумен. По думите на преподавателката Ибазерова – в понеделника след трагедията „децата започнаха учебните занятия силно развълнувани“. Част от тях имат роднини и приятели в злополучното село. Най-младата жертва на инцидента дори е техен връстник – 18-годишно момче. А Хитрино е само на 20 км от Шумен.

Само часове са нужни на учениците от „Нювваб“, за да решат – подемат инициатива в помощ на пострадалите в Хитрино. Слагат кутия в училище за събиране на средства. Учителите в учебното заведение подкрепят акцията и се включват в нея.

В рамките на няколко седмици децата, с подкрепата на преподавателите си, успяват да съберат сума пари, която вече са готови да оползотворят за нуждите на пострадалите в Хитрино. След допитване до Кризисния център в Шумен става ясно, че най-голяма в момента в Хитрино е нуждата от почистващи и перилни препарати. И ги закупуват.

Трима ученици от XII клас – Неждет, Мехмед и Айсун, придружавани от директора на училището Шериф Хюсню и още един преподавател, миналата седмица посетиха лично Хитрино, за да предадат на пострадалите семейства дарението си.

Едно дарение или един урок по добротворство – за всички ни?! А може би и двете! И едно училище в една България, което има много важна роля – да превръща учениците не във философи, математици или физици, а в… Хора. Хора с добри и вярващи сърца.

                                                                          

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.