Жените в турската армия – вече с право да са със забрадки по време на служба

Служителките на въоръжените сили в Турция получиха правото да носят мюсюлмански забрадки, докато са на служба, съобщи турският държавен вестник.

 Допреди дни жените в турската армия нямаха правото да са забрадени. Забранено беше и на забрадените съпруги на военни да посещават каквито и да е подразделения на институцията – бази, поделения, почивни станции, заведения и други.

Новата мярка дава право и на обучаващите се във военното дело момичета да посещават учебните занятия с мюсюлманските си забрадки.

Армията беше последната институция на турската република, в която забраната за носене на ислямски забрадки продължаваше да бъде в сила. Единственото изискване към служителите на армията след отпадането й е цветът на забрадката да бъде съобразен с униформата.

От 2010 година насам тази забрана отпадна и за сферите на образованието – университетското и училищното, политиката и полицията.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Снимка: Reuters

                                                                                                          Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.