По традиция представители на различни вероизповедания пиха заедно кафе на толерантността в Пловдив

 

 

          За трета поредна година представителите на различни институции и вероизповедания се събраха в града под тепетата на "Кафе на толерантността". Срещата се провежда всяка година с цел отбелязване годишнината от вандалското нападение над Джумая джамия в Пловдив от 14 февруари 2014 година.

           На 10 февруари (петък) тази година Районно мюфтийство - Пловдив, чийто офис се помещава именно в сградата на джамията, посрещна отново своите гости. Сред тях бяха главният мюфтия на страната Мустафа Хаджи и главният секретар на Мюсюлманско изповедание Джелял Фаик. Официални гости на срещата за мир и толерантност бяха още Сюлейман Гьокче - посланик на Република Турция в България, Хусеин Аргани, новоназначеният генерален консул на Република Турция в Пловдив, председателят на еврейската организация "Шалом" Светлозар Калев. Местната власт беше представена от председателя на общинския съвет в Пловдив Савина Петкова и заместник-кметът по обществен ред и сигурност Георги Маринов. Събитието беше уважено и от представители на различни неправителствени организации.

            Председателят на общинския съвет Савина Петкова призова всички присъстващи заедно да се молят Пловдив да остане град - пример за мирно съжителство и да не се повтарят събития като посегателството срещу Джумая джамия през 2014 година.

             Събитието "Кафе на толерантността" се проведе преди отслужването на петъчната молитва Джума намаз. Докато срещата в офиса на Районно мюфтийство - Пловдив течеше и участниците в нея пиеха кафе на толерантността, мюсюлманите вътре в Джумая джамия четяха Мевлид за мир и толерантност.

Събитието беше отразено от журналисти в различни български и чуждестранни медии.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.