При настинка и грип – съвети от Суннета на Пратеника (с.а.с.)

 

 

               През зимата, когато дните са кратки, а нощите дълги, и температурите навън са минусови, какво бихме могли да направим, за да се защитим от зимния грип или дори просто настинка?                        Изключваме предложението за годишната ваксина срещу грип.

 

Какви мерки може да вземем? Чували сме за домашни лекове като мед и лимон. Разбира се, знаем и за разпространените антихистамини, противогрипни препарати, лекарства срещу температура, таблетки и сиропи против кашлица.

Но ако се обърнем към Сунната на Пратеника (с.а.с.) и храните от Корана?

Има ли такива около нас?

Чували ли сте за черен сусам/кимион или Хаббетус Сауда, или NigellaSativa?

Черният сусам е едно от най-предпочитаните лечебни семена в историята. Черният сусам традиционно и успешно е бил използван с векове в страните на Близкия и на Далечния Изток. Семената са били използвани в борбата срещу най-различни неразположения като настинки, бронхиална астма, бронхит, ревматизъм и други възпалителни заболявания.

Черният сусам бил използван още като средство за увеличаване лактацията на кърмещите майки, за лечение на храносмилателни смущения, за подсилване на имунната система, за спомагане на храносмилането и премахване и борба с паразити. Олиото от черен сусам се използва за справяне с кожни проблеми като екземи и циреи.

Множеството приложения на черния сусам са допринесли за това лечебното растение да бъде наречено на арабски език “хаббетул барака”, което в превод означава “благословеното семе”.

 

·         Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) е препоръчал употребата на черния сусам още преди 1400 години.

Черният кимион (известен още като “калонжи”) е включен в природните лекове на ‘Тибб-е-Небеуи’ или Медицината на Пратеника (с.а.с.).

“Дръжте на употребата на черния кимион, защото в него има лек за всяко нещо, освен за смъртта.” (Бухари, книга 71 # 592)

 

·         Абу Хурейра предава, че Пратеникът (с.а.с.) е казал : “Ползвайте черния кимион, защото в него има лек за всяка болест, освен за смъртта.” (Тирмизи, Ахмед и Ибн Хиббан)

 

·         В книгите от житието на Пратеника се споменава, че той (с.а.с.) имал навика да приема черен кимион в комбинация с мед с лечебна цел.

Халид бин Саад предава, че пътувал с Галиб бин Джабр, като по време на това пътуване той се разболял. Ибн Аби Атик, племенник на Айша (Аллах да е доволен от нея) ги срещнал. Като видял болния, той взел пет или седем семена от черен кимион, стрил ги, смесил ги със зехтин и капнал в двете му ноздри.

От 1959 година до днес са направени повече от 200 изследвания и са написани статии в различни издания, които показват забележителни резултати в подкрепа на традиционното лечебно приложение на черния кимион.

Семената на черния кимион съдържат многобройни естери на структурно необичайни ненаситени мастни киселини, чийто химически състав е много богат и разнообразен. Освен активната съставка crystallinenigellone, семената съдържат 15 аминокиселини (включително осем от деветте основни такива), въглехидрати, мастни киселини, включително линоленова и олеинова, летливи масла, алкалоиди и диетични фибри., както и минерали като калций, желязо, натрий и калий.

Съвременно изследване върху черния кимион доказва това, че е антибиотик, антитуморно, антивъзпалително, антибактериално, антибронхиално средство, антихистамин и средство за подсилване на имунната система.

 

 

 

В Близкия Изток и Южна Азия семената от черен кимион се използват от хиляди години като средство за лечение на всякакви видове алергии, възпаления, менструални проблеми, бронхит, астма, невродерматит, както и проблемно храносмилане, дори и импотентност.

Не е чудно, че малка бутилка с олио от черен кимион е намерена в гробницата на легендарния Фараон Тутанкамон!

На Запад маслото от черен кимион от дълги времена се използва срещу метеоризъм /газове в червата/, дизентерия, стомашни и бъбречни заболявания, жълтеница, диуретични проблеми и за стимулиране лактацията при кърмачки.   

Доскоро маслото от черен кимион беше забравено, но вече са всеизвестни всичките му полезни свойства и става все по-актуално. Според д-р Шлайхер причината за изключителността на това масло е в това, че компонентите му действат в унисон за постигането на оптимален ефект срещу толкова много заболявания. И все пак всеки трябва да е сигурен, че използва само натурално и изпитано масло.

Ето и няколко начина да си приготвите природен лек срещу някои от най-разпространените оплаквания с помощта на семената черен кимион и масло от тях.

При грип и запушен нос

Сложете 3-4 семена черен кимион във всяка ноздра. Това ще облечи носовото дишане и умората в главата.

Главоболие

Разтрийте челото и слепоочията с малко масло от черен кимион, след което превържете челото с кърпа. Пийнете 1 ч.л. масло от черен кимион преди закуска.

Мускулни болки

Масажирайте болезнените места с масло от черен кимион.

Зъбобол и проблемни венци

Смесете черен кимион на зърна с оцет. Добавете и масло от черен кимион. Жабурете със сместа за укрепването на венците и облекчаване на зъбобола.

За подсилване на имунитета

1 ч.л. масло от черен кимион се смесва с 1 ч.л. натурален мед. Приема се два пъти дневно.

 

Източник: www.amuslima.com

Превод: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.