Как единствената джамия във Виктория беше опожарена и как един пожар успя да обедини американци от различни вероизповедания

            САЩ. Тексас. Виктория – административният център на щата. Денят е събота, 28.01., часът е около 2 през нощта. Продавач в магазин забелязва, че VictoriaIslamicCentre – единствената джамия в града, е в пламъци и се обажда на пожарната. Пожарникарите се борят с пламъците в продължение на 4 часа и овладяват пожара, но джамията е напълно разрушена. 

 

 

               Един от основателите на Ислямския център на Виктория Шахид Хашми и негов настоящ президент споделя пред Forward: “Беше тъжно да стоя там и да гледам как центърът се руши, пожарът беше огромен. Сградата изглежда напълно разрушена.“

Загубата със сигурност е голяма, но хубавата новина е, че мюсюлманите в града няма да останат без място за молитва, докато тече реконструкцията на ислямския център. Евреите във Виктория ще споделят синагогата си с мюсюлманската общност.

Робърт Лоеб, президент на еврейския храм Bnai Israel във Виктория, казва пред The Independent: "Всички се познават. Познавам няколко човека от джамията и им съчувстваме. Когато се случи подобно нещастие, следва да се обединим."

 

И добавя: "Във Виктория сме 25 до 30 човека евреи, а мюсюлманите може да са и 100. Разполагаме с голяма сграда, а общността ни е малка."

 

"Представители на еврейската общност дойдоха вкъщи и ми дадоха ключ за синагогата." – споделя пред The Independent президентът на Ислямския център на Виктория Шахид Хашми.

И хубавата новина не е само тази. В неделя, ден след опожаряването на джамията във Виктория, беше започната дарителска кампания в Go Fund Me за набиране на средства за възстановяване на центъра. Само за ден чрез местни дарения и чрез платформата Go Fund Me по дарителската сметка са били събрани близо 900 000$, а дарителите наброявали 18 000. Днес, четири дни по-късно, събраните средства са над 1 000 000$, а благодетелите са вече повече от 21 000. Омар Рашид, основател на кампанията в Go Fund Me, пише: "Сърцата ни са изпълнени с признателност за огромната подкрепа, която получаваме. Струящата любов, милите думи, прегръдките, помагащите ръце и финансовата помощ са примери за истинския американски дух.”

Властите все още не са установили причините за пожара в центъра, който е построен през 2000 година., по случая е започнато разследване, но президентът на Victoria Islamic Centre Шахид Хашми сподели, че се надява нещастието да не е в резултат на престъпление от омраза.

 

Европа. България. София.

Стоя и си мисля колко актуално звучат в този момент думите на майстора Сали Яшар, герой на любимия ми от гимназията Йовков, който казва „С мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго – любовта между хората.” И как светът би бил едно по-прекрасно място за живеене, ако се взираме по-малко в нещастията около нас и отваряме широко сетивата си за доброто и позитивното.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.