Човешкия живот е най-ценното благо

"Човешкия живот е най-ценното благо дадено на човека на този свят. Ислямската религия отдава значение на правилата, за да се опази човешкия живот. В този смисъл спазването на правилата за движение са задължителни за всеки мюсюлманин", каза зам.-главния мюфтия Ведат С. Ахмед на пресконференция в МС по повод предстоящия Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия. В кампанията "Водачи и пешеходци за толерантност на пътя" подета от КАТ участват Министерството на вътрешните работи, Националния съвет на религиозните общности в България, дирекция "Вероизповедания" на МС, Столична община, Българския червен кръст и Съюза на българските автомобилисти.
"В подкрепа на тази инициатива Мюсюлманско изповедание е подготвило специална проповед, която ще се изнесе в джамиите в по големите центрове в страната", посочи зам.-главния мюфтия. По думите му религиозните служители ще отслужат дженазе намаз (заупокойна молитва), за загиналите и ще призовават вярващите да се замислят върху последиците от безотговорното каране.  
"Безопасността на движението е споделена отговорност. Тя не е по силите само на една институция или организация, заяви министър Веселин Вучков на пресконференцията в МС. Той подчерта, че  най-добрата почит  към жертвите и солидарност към пострадалите ще бъде да работим целенасочено за ограничаване на тежките инциденти на пътя, да заложим  на активните превантивни действия за повишаване на безопасността.
Министър Вучков оповести тревожната статистика за броя на загиналите и ранени от пътно-транспортни произшествия през годината. от  1 януари до 12 ноември по пътищата на страната ни са загинали 571 и са ранени 7 412 граждани. Пешеходците над 64-годишна възраст продължават да са най-уязвимата група участници в пътното движение – 48% от общия брой на загиналите и 34% от ранените пешеходци за последните десет месеца. Един от акцентите в отбелязването на световната инициатива на ООН в България през тази година ще бъде безопасността на възрастните пешеходци, отбеляза министърът на вътрешните работи.  Той очерта тенденцията на намаление с почти 50% на жертвите при ПТП през последните 6 години, като през настоящата година има тревожен ръст.  Според него е необходима непрекъсната координация на усилията за подобряване на пътно-транспортния травматизъм.
"Осъзнавайки своята отговорност и съпричастност към темата на днешната среща, изразява своята готовност за включване в тази изключително важна национална кампания", каза председателя на Националния съвет на религиозните общности в България д-р Рупен Крикорян.
"Обединени от общите за монотеистичните религии духовни ценности и морално-етични принципи, в които човешкият живот се възприема като сътворен и поверен от Твореца като най-висше благо, ние призоваваме към осмисляне и осъзнаване на тази ценност", добави председателя.
Според него всеки един от нас и обществото като цяло сме длъжни да съхраним живота.
В тази мисия, родителите носят основна отговорност за възпитанието на своите деца, а всички възрастни трябва да бъдем позитивния пример за подрастващите.
Възпитанието в тези ценности започва от най-ранна детска възраст в семейството и продължава в училище, с усилието и примера на цялото общество.
"Спасявайки един човешки живот ние спасяваме цяла вселена.Да съхраним живота!", призова д-р Рупен Крикорян, председател на НСРОБ.

Снимки:

Може да свалите хутбе на български от тук:

 Може да свалите хутбе на турски от тук:

Може да свалите практически инструкции на КАТ от тук:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.