Схващането за скромно препитание

 

Аллах е сътворил човека с превъзходен облик и му е предоставил за ползване всякакви морални и материални ценности.

В сура 14 от Корана -Ибрахим се казва : /34./И ви дава от всичко, за което Го молите. И ако пресмятате благодеянията на Аллах, не ще ги изчислите. Човек е голям угнетител, голям неблагодарник.

Препитанието е делът на всеки човек от отпуснатата от Аллах на всяка твар материална и духовна благословия за продължаването на живота.

Едно от имената на Свещения Аллах е Реззак ,тоест Всепрепитаващия, Даващия препитание.Аллах дава препитание не само на вярващите,но и на тези които го отричат.Аллах посреща материалните нужди на организма на човека като ядене пиене и облекло,същевременно удовлетворява и духовните нужди на човека като вярата,обичта , поклонението и аромата. Но най-важното благословение за хората е да видят истината, да се обърнат към справедливостта и да вярват в Аллах. Спечелвайки благоволението на Аллах да влязат в неговия рай.

Основните моменти в Корана относно скромното препитание са засегнати в следните сури:

Сура Худ 6.И няма по земята твар, препитанието на която да не е от Аллах. Той знае нейното обиталище и хранилище. Всичко е в ясна книга.

29. Ал-Анкабут (Паякът) 60.И колко твари има, които не си набавят препитанието Аллах дава препитание и на тях, и на вас. Той е Всечуващия, Всезнаещия.

51. Сура Отвяващите(Аз-Зарийат) 58.Аллах! Той е Даващия препитанието, Владетеля на силата, Всемогъщия.

42. Сура Съвещаването(Аш-Шура) 12.Негови са ключовете на небесата и на земята. Той увеличава препитанието за когото пожелае и Той намалява.Той всяко нещо знае.

Всепрепитаващият Аллах, в съответствие с процедурата, не оставя гладни тези, които искат препитание.Пророкът е казал,“Да не се изпада в отчаяние за препитание, докато живеят. Истината е,че майката ражда голо дете и след това Аллах предвижда препитанието. "

Препитанието е свързано и със съдбата или с други думи с предопределението или кадера.Както съдбата следва човека,така и препитанието го следва.Но осигуряването на препитание от Аллах не означава да мързелуваш,да не работиш и да изпаднеш в погрешни деяния.Човекът трябва да печели препитанието си по добри,хелал,пътища защото Аллах го държи на изпитание при нищета и богатство.

16. Сура Пчелите (Ан-Нахл) 114.Яжте от онова, което Аллах ви даде за препитание разрешено, приятно и бъдете признателни за щедростта на Аллах, ако само на Него служите.

Всеки мюсюлманин трябва да печели препитанието на семейството си само по правилни пътища,да избягва незаконните пътища. Защото незаконните начини за печалба водят до потисничество , експлоатация и анархия в света и от тук нататък до наказание в отвъдния свят.

В Сура Ниса,Пчелите, Всевишният е повелил:

29.О, вярващи, не изяждайте своите имоти с измама помежду си, освен ако е търговия по ваше взаимно съгласие. И не убивайте сами себе си! Към вас Аллах е милосърден. 30.А който върши това с престъпване и несправедливост, ще го изгаряме в Огъня. Това е лесно за Аллах.

В стиховете и хадисите в Корана се изисква мюсюлманинът да бъде благодарен, да укрепи семейната връзка, да се покае и да поиска прошка и да върши някои добри дела,които ще осигуряват изобилие и ще доведат до увеличаване на полагащото му се препитание.

Имуществото на благочествия мюсюлманин трябва да бъде придобито по хелал пътища и не трябва да се прахосва. Вместо това може да се раздаде на бедните и нуждаещите се.

В напътствията си Пророкът е казал, "Никой не е ял по-добра храна от печалбата на своя собствен труд."

Източник: TRT

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.