РЕЛИГИЯТА Е ИСKРЕНОСТ

 

От Ебу Рукаййе Тамим ибн Евс ед-Дари (р.а.) е предадено, че Расулюллах (с.а.с.) е казал: “Религията е искреност”. При което казали: “Пред кого?”

А той казал: “Пред Аллах, Неговата книга, Неговия Пратеник, водачите на мюсюлманите и техните

народи”.  Хадис, предаден от Муслим. Пояснение на някои думи от хадиса: ед-Дийн – религията – тук с религията се има предвид ислямската религия. Тоест опората на религията и нейната същност е искреността. ен-Насийхату – искреността – това е дума, с която се има предвид да искаш доброто на другия, да го наставляваш. Буквално тази дума означава чистота, неподправеност, искреност. Еиммет-ул-муслимийне – водачите на мюсюлманите  техните управници. Амметухум – техните народи –останалите мюсюлмани, обикновените хора. Значението на хадиса: Този хадис е от многозначните слова, с които се отличава нашият Пратеник (с.а.с.). Той се състои от кратки думи, които съдържат много значения и очевидни ползи. Можем да кажем също, че останалите религиозни  предписания – основни и второстепенни влизат под него, дори и само под една част от него, а именно под израза “пред Неговата книга”. Тъй като Книгата на Всевишния Аллах съдържа

всички религиозни въпроси основни и второстепенни, свързани с делата и с убежденията. Повярва ли човек в нея приложи ли нещата, които тя съдържа, за които трябва да наставлява, той ще е събрал всичките религиозни норми. Всевишния казва:“...Не пропуснахме нищо в Книгата...”, (ел-Енам, 6: 38). Поради това учените са казали, че това е хадис, на който се основава ислямът.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.