В Германия е открит уникален ръкопис на Корана

В немския град Тюбинген е откри фрагмент от ръкопис на Корана, който според мнението на специалистите е бил написан през седми век – няколко десетки години след смъртта на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), предава агенция ТАСС след публикация на администрацията на университета.
    Ръкописът открит в библиотеката на Тюбингенския университет (Университет на името на Еберхерд и Карл). Съобщава се, че досега учените са считали, че този фрагмент от Корана е бил написан в периода VIII – IX век. В резултат на радиовъглеродния анализ се е удало на учените да установят, че дадения фрагмент от Свещената книга е много по древен. Специалистите са достигнали до извода, че ръкописът с 95,4% вероятност е написан в периода 649-675-а година от н.е.
    В съобщението е казано, че ръкописа е написан с куфически шрифт, който е един от най-старите форми на арабското писмо. „Ние изхождаме от факта, че това е най-стария древен пергамент от Корана от тези, които се съхраняват при нас” – заявил представител на библиотеката.
    Ръкописът е попаднал в Тюбинген в 1864 година, когато библиотеката е изкупила част от библиотеката на пруския дипломат Йохан Готфрид Ветцштаин. Във фонда на библиотеката се намират повече от 20 различни фрагмента на Корана.
    Тюбингенският университет е  един от най-старите  университети в Германия, ползващ се с международно признание в областта на медицината, естествените и обществени науки. Към университета функционира Център за ислямско богословие.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.